‘Ik ben al rustig’

‘Dus hoef ik niet te mediteren. Want dan zou ik te rustig worden. Bovendien ga ik binnenkort op vakantie. En dan krijg ik ook genoeg rust.’

meditatieveWerkvorm

Alsof mediteren alleen maar bedoeld is om rust te vinden. Het biedt een ingang naar zoveel meer.

Natuurlijk maakt mediteren het functioneren van je hersenen kalmer en wordt je fysieke spanningsrespons doorbroken. Dat is prettig en waardevol.

Maar wat veel mensen niet weten is dat je tijdens meditatie op een diep niveau leert. Je hersenen functioneren anders als je goed mediteert. Dat helpt je om je perspectief op de werkelijkheid diepgaand te veranderen, om te transformeren naar een andere manier van zijn, om te verschuiven in hoe je bewust bent van je bestaan. En, geloof me, die verschuiving is beslist een verbetering.

Als je geregeld mediteert werk je aan je persoonlijke groei op een niveau dat je er ontvankelijker voor bent dan in je dagelijks bewustzijn. Het lijkt of je in een trance gaat tijdens meditatie, maar eigenlijk is het andersom: je dagelijks bewustzijn is een trance, een vernauwde, gefocuste manier van waarnemen.

Er is niets mis mee om geregeld in die vernauwde focus te opereren, maar als je er te weinig uit komt, sluipt er in de loop van de tijd ruis in. Ruis in de vorm van fysieke spanning, onvrede en zelfsabotage. En ook in de vorm van irritaties, vooroordelen en onzorgvuldige reacties naar anderen.

Tijdens mediteren verruim je die vernauwing en kom je meer uit die trance. Je maakt contact met de ruimte waarin je ervaring verschijnt. En dat bied je de mogelijkheid om oude patronen van denken en waarnemen te doorzien en de ruis los te laten of te transformeren.

Je natuurlijke aard komt meer te voorschijn. En die natuurlijke aard blijkt niet eens zo slecht te zijn. Die is vriendelijk, vredig en vol zin in het leven.

Je natuurlijke aard voelt vrij.

Ken jij dergelijke effecten van meditatie op je zelf? Kun je daar iets over delen? Of werkt meditatie vooral rustgevend voor je?

 

4 Comments
 1. Lieve Annemieke,
  Wat heb je prachtig onder woorden gebracht wat meditatie kan doen.
  Mediteren is geen trance, mediteren haalt je uit de trance! Vondst!
  Je hebt de gave om gecompliceerde zaken heel helder onder woorden te brengen.
  Ik ga deze nieuwsbrief op mijn facebookpagina zetten.
  Lieve groet en hopelijk tot 30/6!
  Judith den Haan

  • Dank, Judith. En de wereld buiten de trance ziet er helder uit.

 2. Zeer heldere omschrijving van wat goede meditatie teweeg brengt in je
  bewustzijn en persoonlijk functioneren.

  Deze omschrijving gaat verder dan het creëren van rustmomenten in meditatie.
  De focus ligt op persoonlijke groei en ontwikkelen van welzijn door dichter te komen bij de persoon die je bent.

  Verhelderend is het om te lezen dat het wezen van onze natuurlijke aard vrijheid kent en zin heeft om te leven.
  Wat mij motiveert om mijn persoonlijke keuzes aangaande zingeving en waardevol leven volledig na te streven.

  • Je natuurlijke aard geeft je ook de vrijheid om van het leven te houden zoals je het leeft, ook al lijk je niet altijd gekozen te hebben voor wat je leeft.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.