17 April 2014  |
Mediteren, Stress en werk, Voelen en mediteren

Geen tijd om te mediteren

‘Ik heb geen tijd om te mediteren, want er zijn teveel spanningen op mijn werk.’

Hoe kan het toch dat je op zo’n moment niet ziet dat je, juist als je middenin de spanning, frustratie en vernauwing zit, het heel hard nodig hebt om ruimte te creëren? Dat je het nodig heb om je gedachten te verzetten zodat je aandacht weer vrij kan bewegen en je weer open staat voor het gegeven dat het leven goed is zoals het is (de bomen staan in bloei, zie je dat wel?).

Oog van de storm

Als je in de storm zit vergeet je kennelijk dat er een oog van de storm is, altijd binnen handbereik, waar je contact mee kan maken en beseffen dat je je niet hoeft te verliezen in de storm. Maar dat zie je niet in de storm, want in de storm ben je dat oog stomweg vergeten.

Tenzij je jezelf er dagelijks aan herinnert dat dat oog er is. Of je nou zin heb of niet, tijd lijkt te hebben of niet, of er spanning is of niet: je gaat zitten en mediteert. ​Dan voel je het oog en kun je  helder aan het werk, met dat oog van de storm in je lijf. Het werkt echt. Ook bij mij nog steeds.

Vanaf het moment dat ik vorige week maandag mijn benen buiten mijn bed stak vroeg ik me af waar ik mee zou beginnen. Er was een lange lijst van klussen te doen: Acquisitie, regelen van workshops, meditatieopnames voorbereiden en nog veel meer. Ik had geen afspraken in mijn agenda staan. Ik voelde me chaotisch en in de war. Meestal weet ik wel waar ik moet beginnen, maar die morgen niet.

Ik besloot dan maar te beginnen met waar ik bijna elke dag mee begin: een meditatie. Het idee alleen al bracht rust. Door de meditatie voelde ik me al gauw weer aangesloten op mijn ‘innerlijk oog’. Daarna wist ik precies waar ik zou beginnen (ook al zou ik je niet kunnen uitleggen waarom) en kon ik productief aan het werk.

Juist als het goed gaat

Juist in periodes dat het goed met je gaat is het nodig dat je tijd investeert in mediteren, zodat je makkelijk met die gewoonte kan doorgaan als je in je leven spanningen hebt.

Mediteren is een wasbeurt voor je psyche. Je lichaam zet je toch ook regelmatig onder de douche?  Vanaf drie keer per week mediteren bouw je al aan je vermogen om te focussen op het oog van de storm.

Hoe motiveer jij jezelf om te mediteren? Welke vorm gebruik je?

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.