15 mei 2014  |
Mediteren, Positiviteit, Stress en werk, Transformatie, Voelen en mediteren

Vriendelijker werken

Barbara L. Fredrickson heeft vorig jaar een nieuw boek geschreven over positieve emoties met als titel ‘Liefde 2.0’. Ze doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar emoties die prettig aanvoelen. Ik ben enthousiast over haar onderzoek. Ik heb eerder in nieuwsbrieven naar haar boek ‘Positivity’ verwezen.

Ze beschrijft liefde als micromomenten van positieve uitwisseling tussen twee of meer mensen. Ze noemt dit positiviteitsresonantie. Vaak zijn mensen zich niet bewust van deze momenten of doen ze geen moeite om positieve uitwisseling te stimuleren. Het goede nieuws is dat je deze micromomenten van positieve uitwisseling kan beïnvloeden zodat je ze vaker en bewuster ervaart.

Ze raadt aan om aan het eind van elke dag bewust na te gaan welke drie momenten je een positiviteitsresonantie had met iemand. Door deze momenten weer opnieuw naar voren te halen, laat je je lichaam weer genieten van het fijne van de positieve uitwisseling en ontwikkel je je hersenen om ontvankelijker te worden voor dit soort ervaringen.

Ze ontdekte de positieve werking van deze oefening per toeval. Uit haar onderzoek blijkt dat deze oefening een sterker effect heeft op het welbevinden dan een oefening waarbij je drie momenten in herinnering haalt van dingen die goed gingen. Reflecteren over positieve contactmomenten lijkt een blijvende positieve invloed te hebben op ons hartritme.

Een eenvoudige, aangepaste versie van haar reflectieoefening

Laat aan het einde van de dag minstens drie contactmomenten in je herinnering komen waarin je positieve gevoelens ervaarde. Ga na welke positieve gevoelens je in deze uitwisseling hebt ervaren en laat die gevoelens weer toe in je lichamelijke ervaring. Kun je je gevoelens van verbondenheid en harmonie voor de geest halen?

Als je deze oefening een tijd lang elke dag blijft doen geeft dit een kleine verschuiving in je aandacht die kan leiden tot grote veranderingen in je algehele gezondheid en welbevinden.  Je cultiveert dan oprechte verbondenheid en harmonie en ziet die niet langer over het hoofd.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.