11 September 2020  |
Bewustzijn, Burn-out, Chronische Stress, Stress en werk, Transformatie, Veerkracht

Hoe houd je jezelf gemotiveerd?

Ben je aan het buffelen en ploeteren? Hou je jezelf nauwelijks nog gemotiveerd? Ontwikkel een helikopterview.

Niveaus van Leven

Er zijn drie niveaus van leven. Zijn, plannen en doen.

Doen

Doen is handig om dingen gedaan te krijgen. Maar als je alleen maar doet, alleen maar reageert op wat er op je af komt en doorgaat zonder pauzes, ben je aan het buffelen. Dan verlies je het contact met ‘zijn’ en plannen. Je denken vernauwt zich. Als je niet bijtijds afstemt, lukt het moeilijk om te stoppen. Je bouwt spanning op en dat gaat sluipenderwijs over in chronische stress. Je komt in een negatieve spiraal en op lange termijn verlies je je veerkracht. Je verliest overzicht, denkt dat je alles alleen moet doen en kunt niet meer helder denken. Je gaat ploeteren. Je vergeet je vermogen om te leven vanuit de hogere niveaus. Je kunt niet meer plannen, reflecteren, relativeren of kiezen. Je reageert. Je bent een slaaf geworden van wat er op je af komt. Je leven wordt plat en eendimensionaal. Je wordt geleefd.

Je verliest daarmee je levenslust en je motivatie om te werken. Als je je motivatie weer terug wilt, als je je afvraagt: hoe houd ik mezelf gemotiveerd, moet je je bewust worden van de hogere niveaus van leven.

Als je buffelt vertoont je brein vooral snelle bèta hersengolven. Het sympathische zenuwstelsel voert de boventoon boven het parasympathische zenuwstelsel. Je hartcoherentie wordt steeds chaotischer. Je mist de aansluiting op je innerlijke leiding, creativiteit en genialiteit.

Deze effecten worden sterker naarmate de dag vordert. En nog sterker naarmate de dagen vorderen, de weken, maanden, misschien wel jaren.

Misschien denk je dat je in de flow werkt. Meestal zal het gaan om de hyperstand, niet om flow. In de hyperstand merk je je vermoeidheidssignalen niet meer op. Je zet nog een tandje bij. Je lichaam maakt extra adrenaline aan uit je reservebatterij om maar door te gaan. Met oogkleppen op maak je de zaken af die op je bordje komen.

Plannen of kiezen

Boven het niveau van doen, ligt het niveau van plannen of kiezen: Overzicht hebben, taken op een rij zetten, prioriteiten stellen, tijd inschatten, helikopteren, bedenken wat nodig is, wat jij graag wilt en relativeren.

Zijn en Rust

Bij het niveau van Zijn gaat het om rust. Bijvoorbeeld door uit het raam te staren, te pauzeren, buiten in (stukjes) natuur te wandelen en te dagdromen. Als je hieraan toegeeft gaan in je brein langzamere hersengolven de boventoon voeren. Je hartslag wordt coherenter. Het parasympathische zenuwstelsel komt weer aan bod. Je lichaam gaat zich herstellen van belasting zodat het weer veerkrachtig wordt. De witte hersenmassa zorgt automatisch voor connecties tussen allerlei grijze hersencellen zodat nieuwe inzichten beschikbaar komen.

Dit is het niveau waarop je toelaat dat je niets hoeft te doen. Je mag er zijn zoals je bent. Je bent er zoals je bent.

Je weet ook echt: ‘Ik mag er zijn zoals ik ben.’ Onvoorwaardelijk. Daarvoor hoef je niets te doen of te bewijzen. De realisatie van dit niveau, dat er altijd al is, komt vaak in meditatie. Maar ook in slaap, in de natuur en onder de douche.

Interactie tussen doen, plannen en zijn

Het middelste niveau kun je benaderen vanaf de onderste trede: Na een drukke ochtend neem je de tijd om je planning bij te stellen. Op dat moment neem je stress mee in de planning die je maakt. Je plant stress en onrust in. Je planning is dan altijd te krap. Je hebt het idee dat er nooit genoeg tijd is.

Je bent reactief in plaats van creatief. Je creëert een tweedimensionaal bestaan, maar er is meer mogelijk.

Je kunt het middelste niveau ook benaderen van bovenaf, vanuit Zijn. Dan neem je rust mee in je keuzes en planning. Je plant dan als vanzelf meer rust in. Je projecteert het vooruit. Zo krijg je een ruime planning. Je ervaart dat je tijd genoeg hebt om alles te doen dat je wilt doen. Je kiest creatief in plaats van reactief. De c in deze woorden (creatief en reactief) komt op een andere plaats terecht. En dat is een cruciaal verschil. Je gaat van chronische stress naar Innerlijke Rust. Je leven wordt meerdimensionaal.

Hoe doorbreek je het negatieve patroon

Dit schema herinnert je eraan dat je het hoogste niveau prioriteit moet geven.  Anders raakt het door de chronische stress uit het zicht. En verlies je je innerlijke leiding, je natuurlijke intelligentie en je helikopterview. Op den duur ga je dan plat.

De snelste manier om dit patroon te doorbreken is door van nu af aan, radicaal, elke dag eerder op te staan (liefst een uur, of begin met een kwartier) en tijd voor jezelf te nemen. Tijd om te zijn. Jezelf te zijn. Bij jezelf te zijn. Dit doe je door: te mediteren, te visualiseren, te sporten, yoga oefeningen te doen of in je dagboek te schrijven. Tien minuten voor elke activiteit. Of een uur voor één activiteit per keer. Verzin je eigen ontwerp voor dit uur.

Je zult verbaasd zijn over het verschil dat dit zal maken. Je zult jezelf dankbaar zijn. Je gaat transformeren. Je krijgt je helikopterblik weer terug. En nog belangijker: Je gaat het leven creëren dat jij wilt in plaats van te reageren op wat er op je af komt (of wat je denkt dat er op je afkomt). Kies vanuit innerlijke rust en innerlijke leiding. Leef! Je buitenwereld zal vanzelf mee veranderen.

Creëer het leven dat je wilt, dan hoef je jezelf nooit meer te motiveren.

Er is elke dag wel iets om je druk over te maken. Of er nu een crisis is, komt of geweest is. Stress is niet alleen van deze tijd. Maar chronische stress is wel schadelijk. Ik wijd een serie blogs aan het creëren van goede gewoontes om weerbaar te zijn tegen stress. Want ook in deze tijden kun je kalm blijven en floreren. Dit was deel 6.

 

Zie ook:

Mijn artikel over chronische stress

Werk je vanuit een hyper of high?

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.