Hoe gaat het met je?
6 April 2024  |
ABC van ontstressen, Burn-out, Emotional Freedom Technique, Herstel

Hoe gaat het met je?

Na maandenlang uitval kom je weer op je werk. Je vindt het spannend en je voelt je wiebelig. Wat zeg je dan op deze vraag? Zeker als je introvert of hooggevoelig bent kan het veel oproepen.

Emotional Freedom Technique

Ik heb na mijn eigen periode van overspannenheid mezelf over de drempel geduwd om weer aan het werk te gaan. Dat gaf me behoorlijk veel stress. Destijds kende ik Emotional Freedom Technique nog niet. Dan was het beslist makkelijker geweest.

Bedenk waar je tegenop ziet. Het contact met je collega’s? Zal je die collega tegenkomen die je in dat project ondermijnd heeft? Of die manager die zelf ook bijna uitvalt vanwege werkdruk? Dan helpt het om je gevoelens te erkennen, met mildheid te bekijken en te kalmeren met bijvoorbeeld EFT.

Ben je bezorgd dat er druk op je wordt uitgeoefend om sneller aan het werk te gaan dan je aankan? Voel je je schuldig dat je je collega’s zolang jouw werk hebt ‘laten doen’? Krijg je het Spaans benauwd als je denkt aan het kantoor waar je werkt? Ga bij jezelf na wat je spanning geeft. Hoe preciezer je weet wat het is, hoe makkelijker je het weer los kan laten bijvoorbeeld met het ABC van ontstressen, een vergelijkbare methode als EFT.

Wat zeg je dan?

Als je na weken of maanden herstel weer voor het eerst op je werk komt, zal je misschien overvallen worden door collega’s die je gemist hebben en die willen weten hoe het met je is. ‘Hoe gáát het met je!’ Iedereen wil oprecht of uit beleefdheid aandacht aan je geven. Zoek een rustig moment van de dag en de week uit voor die eerste keer, zodat je niet overspoeld raakt.

Ik had zelf ooit met een collega een intens gesprek met veel emoties. Het was de eerste dag van haar re-integratie op het werk. Kennelijk had ik een vraag gesteld die van alles los maakte. Zomaar bij het kopieerapparaat. Vanuit vriendelijke belangstelling. Ze kon niet meer stoppen.

Bij terugkeer op het werk kunnen veel situaties je stressreactie triggeren. Dat voelt als schuldgevoel, kwetsbaar voelen, angst of onzekerheid. Als je in zo’n stressreactie zit is het moeilijk om jezelf te stoppen. Je hebt dan de neiging om te lang en te diep door te praten over jezelf. Dat kan mooie gesprekken opleveren vol erkenning en herkenning over en weer. Maar het voelt ook super kwetsbaar en emotioneel wiebelig. Als het te diep gaat, weet je niet meer hoe je aan de oppervlakte van het gesprek kan komen.

Om dit te voorkomen bedenk je van tevoren een korte zin als antwoord op de vraag ‘Hoe is het met je?’ Zoals:

Het gaat de goede kant op hoor. Wat fijn om je te zien!’

Of:

‘De ene dag wat beter dan de ander, dank voor je vraag. Hoe is het met jou?’

Als ze doorvragen, kun je zeggen:

‘Dank voor je belangstelling, dat doet me goed, maar ik wil er nu niet zo diep op ingaan. Dit is niet het juiste moment/de juiste plek. Ik kom er een andere keer op terug.’

Neem de tijd om bij jezelf na te gaan welke zin jou past. Of bereid een eigen variant voor.

Vertel over je herstel in een mail

Het kan je helpen een mail te schrijven aan al je collega’s tegelijk om hen te informeren hoe het met je is. Daarin kan je kwijt wat voor jou passend is. Bijvoorbeeld hoe je herstel- en ontwikkelproces verlopen is. Je laat het van tevoren nog eens lezen aan iemand en stelt de mail bij. Op die manier hoef je niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen aan al je collega’s.

In mijn Broodfonds (een vorm van financiële ondersteuning voor een groep zelfstandig werkenden) hebben verschillend langdurig zieken dat gedaan. Mijn Broodfonds heeft meer dan 40 leden. Dan kost het veel kruim om ieder één op één bij te praten, maar via zo’n mail is het in één klap gedaan. Ziek zijn kan erg alleen voelen. Dan is elk contact fijn. De andere leden stuurden begripvolle, warme en ondersteunende berichten terug.

Visualiseer en voel

Tenslotte kan het fijn zijn om een lijstje te maken met dingen waar je naar uitkijkt in je werk. Misschien kijk je er wel naar uit om bepaalde collega’s weer te zien, of verlang je naar verandering van omgeving of wil je weer een beetje meetellen.

Je kunt iets voor jezelf doen om het aangenamer te maken die eerste dag weer op je werk. Neem een mooie foto mee of een bosje bloemen voor jezelf.

Stel je voor dat dat fijne of aangename zich uitbreidt. Misschien dat je niet eens weet wat er precies zal gebeuren, maar stel je voor dat je iets meemaakt wat je goed doet. Of het nou om humor gaat, om verbondenheid, om fijn oogcontact, om vertrouwdheid of het ritme van de reis naar en van je werk, stel je voor dat je dat opmerkt en dat het zich verdiept.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Laat het me weten als je er iets over wilt delen.

Ben je zelf gezond en wel aan het werk? Welke vraag stel je als je collega terugkeert na een lang herstelproces? In deze post leer je daar meer over.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.