Geraakt
30 June 2023  |
Voelen

Wàt voel je, niet waarom

Er zijn grofweg drie verschillende manieren om met je gevoelens om te gaan:

  1. Je ontkent ze. Je werkt hard of je onderhoudt een grote of kleine verslaving om maar niet te veel in contact te zijn met je gevoelens.
  2. Je vecht ertegen. Je wordt boos op jezelf omdat je boos wordt. Je wordt angstig omdat je bang bent. Je bent teleurgesteld in jezelf omdat je je kwetsbaar voelt.
  3. Je zwelgt erin. Je raakt overspoeld door je angsten. Je reageert je woede af op anderen. Je raakt verlamd door verdriet. Of je wordt een dramaqueen en uit tegen ieder die er maar een beetje voor open staat je gevoelens: ‘Waarom overkomt mij dit nou?’

De waaromvraag bij de derde laat zien dat er een oordeel is. Er zit bij alle drie de manieren een oordeel over het hebben van gevoelens. Dat maakt dat ze stress versterken.

Als gevoelens zich niet gehoord weten, als ze zich veroordeeld voelen, worden ze hardnekkiger. Als een walvis die je onder water probeert te houden. Dat kan wel een tijdje, maar dan heeft het mededier toch echt lucht nodig.

Het zwelgen in gevoelens helpt je niet, want het maakt dat je erdoor verblind raakt. Ze beïnvloeden je gedrag op een ondoordachte manier. De walvis blijft hijgend boven water en laat zich meesleuren door de golven.

Een combinatie van 1 en 3 komt ook veel voor: Je ontkent zo lang dat je je geïrriteerd voelt, dat je na de zoveelste frustratie ontploft tegen je kinderen.

Gelukkig is er nog een vierde manier die wel vruchtbaar is.

  1. Dat is ‘ja’ zeggen tegen wat je voelt. Erkennen dat je iets voelt, ook al weet je misschien nog niet eens precies waarom. Vervolgens onderzoek je wat je voelt.

Dat vergt moed, tijd en vriendelijke aandacht naar jezelf. Als het goed is, leer je dit als kind van je ouders. Je leert jezelf te kalmeren. Maar als die mogelijkheid je niet gegeven is, kun je het altijd nog leren van een vriendelijke ander.

Als je na veel training kunt doorvoelen wat je voelt, geeft dat een zoet gevoel naar jezelf: Je merkt dat je er helemaal mag zijn van jezelf, met alles wat je voelt. Vervolgens kun je vanuit vriendelijke wijsheid de walvis laten duiken en opkomen, in het vertrouwen dat het okay is om voluit te leven.

Lichtend Leiderschap biedt een unieke manier van mediteren waarin je aandacht leert geven aan deze vorm van voelen. Zodat je meer en meer gaat leven in dat zoete gevoel van zelfliefde. Dat werkt aanstekelijk.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.