12 juni 2018  |
Positiviteit, Transformatie

Gewoontes veranderen

Ik ben dol op spelletjes. Ik vind het heerlijk om met mijn kinderen of neefjes op te gaan in een spel. Of het nu gaat om het in mijn eentje bouwen van een legosysteem, een competitief spel (zolang ik maar win) of een samenwerkingsspel (zoals escaperoomspellen).

Het leven is een spel maar we nemen het spel niet serieus genoeg

En ik vind het leuk om dingen te waarderen. Ik merk dat ik me dan gelijk beter ga voelen. Als ik iets waardering kan geven, dankbaar voor kan zijn, van kan genieten, dan gaat mijn hele energie systeem meer stromen. Dan voel ik warmte in mijn handen of in mijn hart. Dan krijg ik een kleine glimlach in mijn hoofd en voel ik pretlichtjes in mijn ogen. Heerlijk.

Maar ik kan lang niet altijd in die stroming van waardering zijn.

Gelukkig heb ik ‘het spel van Ingrid’ zoals ik het noem. Zij heeft het ontwikkeld en aan me doorgegeven. Ik heb het in mijn nachtkastje liggen en er een tijdlang elke avond voor het slapen gaan vijf minuten mee gespeeld waardoor ik met een glimlach kon slapen.

Een tijdje geleden kwam ik thuis van mijn wekelijkse bezoek aan mijn moeder. Ze was een beetje stilletjes geweest. ‘Geen wonder’ zei mijn man, ‘de dag er voor had ze in een restaurant haar 88e verjaardag met ons gevierd. Ze zal wel moe zijn geweest.’

En mager. En bezorgd over haar gezondheid. En bezig met wel of niet eten, denk ik dan. En dat sloeg op mij over zodat ik bezorgd werd over haar en mat thuis kwam. Ik merkte dat ik niet zo veel energie had en me wat down voelde. Ik wilde me graag beter voelen, maar kwam er niet zo snel uit. Er kwam niks bij me op hoe ik me beter kon gaan voelen, behalve zingen, maar daarvoor was het al te laat. Na tien uur kan ik dat onze buren niet meer aandoen. Dus ging ik bijtijds naar bed.

In bed, met ochtendjas aan, was ik bezorgd dat ik misschien wakker zou liggen. Toen herinnerde me ik weer ‘het spel van Ingrid’. Ik pakte het tevoorschijn en speelde het vijf minuten. Ik was er verbaasd over hoeveel ik had om te waarderen die dag. Ik voelde me gelijk stukken beter. Ik ging met een glimlach slapen en sliep een geweldige slaap.

Hoe werkt het

Je begint met fase 1 die je maar 1 keer hoeft te doen. Daarvoor neem je een stapel kleine blaadjes of beschrijfbare kaartjes. Ik heb een stapeltje met vierkante blaadjes met allerlei kleurtjes. Neem geen post-its.  Die plakken teveel. Vervolgens schrijf je op elk kaartje iets waar je van kunt genieten in je leven. Iets waar je voldoening aan ervaart of iets waar je trots op kunt zijn als je het doet. Zo concreet mogelijk. Liefst gewoontes die je dagelijks of wekelijks zou willen doen.

Ik heb bijvoorbeeld:

  • Met de lunch groente eten.
  • 5 minuten zingen/ 30 minuten zingen/ een uur zingen.
  • Mijn man met volle aandacht een knuffel geven.
  • Waardering ontvangen van iemand.
  • Een light body meditatie doen.

Je kunt later de blaadjes altijd nog aanvullen.

Vervolgens geef je elk blaadje een aantal punten.

Ik doe dat zo:

  • Met de lunch groente eten: 5 punten
  • 5 minuten zingen/ 30 minuten zingen/ een uur zingen: 3/6/10 punten
  • Mijn man met volle aandacht een knuffel geven: 6 punten.
  • Waardering ontvangen van iemand: 5 punten.
  • Een light body meditatie doen: 10 punten.

De weging van de punten is volkomen subjectief. Je gaat gewoon gevoelsmatig na hoeveel elk item voor jou betekent.

Als de stapel klaar is kun je het eigenlijke spel gaan doen. Dit is fase twee. Je hebt de kaartjes gemaakt omdat je meer van deze activiteiten en ervaringen in je leven wilt. Je bent als het ware een architect van een voldoening gevend leven. Omdat je leven is opgebouwd uit gewoontes, ga je met dit spel goede gewoontes versterken.

Fase 2

Het helpt als je als je iedere ochtend de kaartjes door loopt en jezelf eraan herinnert dat je deze activiteiten belangrijk vindt. Je kunt vervolgens visualiseren dat je een aantal van deze activiteiten met plezier uitvoert. Op deze wijze installeer je de ervaringen al in je brein en maak je de kans groter dat je door de dag heen ook daadwerkelijk deze keuzes maak.

Je kunt deze ochtendstap ook overslaan als het voor jou makkelijk is om deze goede handelingen al dagelijks te leven.

Fase 3

Op het einde van de dag, voor je gaat slapen, vraag je jezelf het volgende af:

Welke acties heb ik gedaan? Welke ervaringen of activiteiten heb ik beleefd? De kaartjes die daarmee overeen komen leg je rechts. De overige kaartjes leg je links. Vervolgens loop je het stapeltje rechts door en tel je alle punten op. Grote kans dat er een dikke glimlacht op je gezicht verschijnt.

Als er niet een glimlach op je gezicht is verschenen kan het zijn dat de stap te groot was om te gaan waarderen. Dan is er iets anders nodig om je net iets beter te voelen. Zet op één van de kaartjes ‘compassievol voor mezelf zijn’ of ‘mezelf vergeven’? Wie weet nodigt zo’n kaartje je uit om met liefdevolle vriendelijkheid bij jezelf te zijn wat er op dat moment is.

Ziel

Dit spel is belangrijk werk! Het verhoogt je energie. Het helpt je om je af te stemmen op een hogere stroming. Om je af te stemmen op je ziel die altijd alles beziet vanuit liefde en waardering. Je stemt je ermee af op de evolutionaire stroom die ons brengt naar ons hogere goed.

Als dat je te zweverig klinkt hier een biologische uitleg:

Je brein is enorm plastisch. Handelingen en gedachten die je veel herhaalt krijgen meer neuronale tissue in je hersenen tot hun beschikking dan handelingen en gedachten die je weinig beoefent. Met dit spel train je je brein om neuronale paden aan te maken die te maken hebben met voldoening gevende ervaringen. Ook maak je geleidelijk meer neurotransmitters aan die te maken hebben met positieve gevoelens. Zo wordt het voor je brein meer en meer een gewoonte om positieve gedachten en ervaringen op te zoeken. Zo ben je de architect van een vervullend leven.

ps: Ik dacht dat de uitspraak hier bovenaan van Jane Roberts komt, uit één van haar vele Seth-boeken.

pps: Gelukkig gaat het inmiddels veel beter met mijn moeder. Dank je.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.