7 September 2018  |
Chronische Stress, Light Body, Mediteren

Verminderde ademhaling en pijn

Jarenlang had ik pijn bij mijn meditatiebeoefening. Ik begreep maar niet hoe dat kon. De spanning bouwde zich op in mijn schouders, kroop naar mijn nek en uiteindelijk in mijn gedachtewereld. Je zou toch denken dat meditatie je helpt om te òntspannen. Toch?

Diep ademen

Telkens weer als ik een tijdje zat, zo vijf of tien minuten, werd het stil zitten een opgave. Ik probeerde dieper te ademen. Ik probeerde niet mijn best te doen. Ik probeerde met licht te werken om mijn lichaam te ontspannen. Maar nee. De spanning bleef zich opbouwen en versluierde de diepgang van mijn ervaring van het zijn in het licht.

Ook als ik groepen in meditatie begeleidde bouwde die spanning zich op. Het verstoorde mijn ervaring dusdanig dat ik dacht dat ik een tijdje met mediteren moest stoppen. Maar ik miste het effect van de meditatie en keerde er al snel weer naar terug om weer te ervaren hoe veel makkelijker mijn leven verliep nadat ik gemediteerd had. Ondanks die spanning in mijn lijf kon ik merken dat ik meer ideeën kreeg voor blogs, meer rust uitstraalde in mijn coach gesprekken en  meer genoot van het gras onder mijn voeten. Dus zat ik ermee in een spagaat.

Verminderde ademhaling

Toen kwam ik in Trouw een artikel over astma tegen. Hierin werd Dick Kuiper ondervraagd over de Buteyko-methode. Hij vertelde dat hij met deze methode veel mensen van hun astma afhielp. Ik heb als kind astma gehad en werd nieuwsgierig. Ik downloadde zijn e-book van zijn website en las me in. Ik leerde dat een verminderde ademhaling de stress respons in je lichaam kan keren. Veel had ik nog niet gedaan met adem. In de yogaopleiding die ik had gevolgd werd er niet veel mee gedaan. Wel had ik op andere manieren vaak de aanmoediging gekregen vooral diep en langzaam te ademen. Iets wat Buteyko, arts in Rusland in de jaren 50, juist afraadt!

Ik probeerde de ademoefeningen toe te passen uit het boek, maar kwam er niet veel verder mee. Na een half jaar heb ik me opgegeven voor een tweedaagse cursus bij Dick. Ik wilde hier meer van weten en ontdekken hoe het voor me zou kunnen uitpakken.

Sinds die cursus, drie jaar geleden, poog ik tussen de 3 en 6 keer per dag mijn ademoefeningen te doen. Het heeft me gebracht dat ik:

  • Geen last meer heb van hooikoorts;
  • Als ik er last van krijg, mijn klachten snel weet te verminderen;
  • Bijna geen last heb van een verstopte neus;
  • Meer energie heb en me minder vaak moe voel;
  • Weinig last meer heb van rugklachten (dat heeft ook met iets anders te maken. Daarover meer in een later blog);
  • En, last but not least, geen last meer heb van spanning die zich opbouwt bij de meditatiebeoefening.

Ik combineer de verminderde ademhaling met de meditaties die ik beluister (ik volg begeleide meditaties van LuminEssence, de organisatie die light body meditaties aanbiedt). De sluier van de spierspanning is er niet meer. Ik kan me meer en dieper overgeven aan de meditatie. Mijn denken wordt makkelijk rustig.

Loes Vrolijk, een vakgenoot van me, heeft er haar bloeddruk mee kunnen verlagen. Iets waar ze al jaren mee worstelde. Ze schreef er vorige week een blog over: Adem minder, genees jezelf. Hierin legt ze uit hoe het werkt.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.