Geraakt
21 November 2014  |
Burn-out, Stress en werk, Stressfysiologie, Voeding

Wat je eet maakt een wereld van verschil in herstel na burn-out

Ze liep met twee treden tegelijk de trap op. Zelfs de steile zoldertrap van het Coachhuis nam ze met gemak en ik volgde haar met een groeiende afstand.

‘Zo, dat doe je makkelijk!’

‘Ja, het gaat weer een stuk beter met me. Een half jaar geleden kon ik niet op mijn voeten staan en kijk nu dit.’

Een paar maanden daarvoor was ze bij me gekomen voor begeleiding bij stress. Ze had al veel zelf gedaan aan haar conditie: dagelijks sporten, minder eten waarbij ze flink was afgevallen en geen cola light meer. Het ging toen al een stuk beter, maar ze was nog zo moe en had weinig energie.

We gingen zitten in de coachkamer en ze vertelde: ‘Toch gek dat het een maand geleden opeens weer zo slecht ging. Alles deed pijn. Ik ben toen naar de internist geweest, die kon niks vinden. Daarna knapte ik op. Had ik het nodig om gerust gesteld te worden? Ik snap er niks van. Ben ik dan zo’n hypochonder?’

Ik wist het ook niet. En het was in ieder geval fijn dat de internist niks ernstigs had gevonden.

Omdat het onderwerp ‘voeding’ die dag op ons stressbestrijdingsprogramma stond vroeg ik haar naar haar eetgewoontes.

‘Sinds een half jaar eet ik havermout bij het ontbijt en speltbrood bij de lunch: twee boterhammen met kaas.’

‘Dat heeft je kennelijk goed geholpen met afvallen. Van tarwe is het bekend dat je er dikker van wordt. Wat at je vlak voor je naar de internist ging, vlak voor de periode dat je weer zo’n pijn in je lijf kreeg? Je was toch op vakantie toen?’

‘In Italië aten we elke dag brood……’

Ze viel even stil en trok haar wenkbrauwen op.

‘En na het gesprek met de internist ben ik weer havermout en speltbrood gaan eten omdat ik merkte dat ik weer was aangekomen.’

Over voeding en stress

Van tarwe is inmiddels bekend dat het schade aan kan richten aan allerlei natuurlijke processen in je lichaam. De huidige tarwe is een heel ander soort dan de tarwe die onze grootouders aten. Door kweken en hybridisatie is ervoor gezorgd dat de productie van tarwe sinds 1961 in sommige gevallen verachtvoudigd is. Iemand heeft de nobelprijs gewonnen voor het ontwikkelen van een dergelijk soort tarwe. Wat natuurlijk helemaal terecht is als je denkt aan de honger in de wereld. Er zijn jammer genoeg geen veiligheidstesten gedaan om na te gaan of de nieuw gecreëerde tarwe op korte en lange termijn gezond was voor mensen.

In zijn boek ‘Broodbuik’ geeft de cardioloog Wiliam Davis aan dat tarwe op vrijwel elk lichaamsorgaan een schadelijke invloed heeft. Hij maakt duidelijk wat er kan gebeuren als je een tijd lang, bijvoorbeeld een paar maanden, geen tarwe meer eet:

 • Je valt makkelijk af en je buik verdwijnt.
 • Vage vermoeidheidsklachten verdwijnen, je wordt energieker.
 • Je gaat helderder denken.
 • Je sportprestaties verbeteren.
 • Diabetes type 2 kan verdwijnen, astma kan verminderen, huidklachten kunnen oplossen.
 • Pijnklachten in gewrichten verminderen.

Welvaarsziekten

Veel artsen hebben tijdens hun opleiding nauwelijks iets geleerd over de relatie voeding en bepaalde welvaartsziekten. Terwijl er steeds meer informatie over beschikbaar is. Er zijn veel wetenschappelijk onderbouwde relaties gevonden tussen voeding en zaken als:

 • het ontstaan van dementie (wat door een onderzoekster de suikerziekte van de hersenen werd genoemd).
 • suikerziekte (is in veel meer gevallen dan artsen denken met een ander voedingspatroon op te lossen)
 • hart en vaat ziekten
 • het ontstaan van fysieke klachten die samenhangen met stress (zoals onverklaarde fysieke pijnen of vermoeidheidsklachten).
 • reuma.

Eén van de redenen dat artsen weinig advies geven op het gebied van voeding is dat ze vaak geloven dat mensen hun eetgewoontes niet kunnen veranderen. En het veranderen van eetgewoontes is ook lastig, zeker als je graag met anderen samen eet en je je bezwaard voelt om hen te vragen anders voor je te koken. Maar zodra je gaat merken dat het effect heeft op je gezondheid zul je je meer gemotiveerd voelen om je huisgenoten te vragen daar rekening mee te houden.

Gezonde voeding

Je kunt het beste natuurlijke, biologisch geteelde, onbewerkte voeding tot je nemen, liefst in de vorm van groente. Producten die bewerkt zijn, suikers en bepaalde chemische toevoegingen aan de voeding hebben een negatief effect op je hormoonbalans. En die hormoonbalans is juist weer zo belangrijk om flexibel om te kunnen gaan met stress.

Als je meer groente wilt gaan eten, ga dan geleidelijk over tot een ander voedingspatroon. Je lichaam heeft houvast aan eetgewoontes en als je die abrupt verandert, leidt dat tot onnodige stress. Wen jezelf aan om meer verse, liefst groene groenten en fruit in huis te halen en neem de tijd om een repertoire te vinden van lekkere recepten om ze te bereiden. En vervang tarwe door andere granen zoals havermout en spelt.

En hoe het afgelopen is met die coachee? Ze heeft zich voorgenomen voorlopig geen tarwe te eten en over een maand te kijken hoe ze zich voelt. Ik ben benieuwd of ze het kan volhouden en wat het haar brengt.  

Als ik mensen coach bij stress of burn-out komt voeding meestal aan bod als één van de factoren die kunnen bijdragen aan herstel.

Boeken over voeding over gezond oud worden met weinig stress:

 • Broodbuik van Willima Davis, (cardioloog).
 • Het glutengevaar, Dr. David Perlmutter (neuroloog). In dit boek leer je meer over de gevaren van gluten voor het brein (denk aan dementie, je concentratievermogen en cognitief functioneren). Zijn advies: eet geen brood, pasta of suiker meer. Binnen 30 dagen zijn je hersenen weer gezond.
 • Het paleodieet, Elizabeth Somer, Diëtiste: over voeding die van nature in ons dieet zitten en de effecten daarvan op je gezondheid.
 • De voedselzandloper van Kris Verburgh, arts en onderzoeker. In dit boek vind je een praktische manier om ongezonde voeding (geleidelijk) te vervangen door gezonde voeding die het verouderingsproces vertragen.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.