26 May 2014  |
Mediteren, Positiviteit, Stress en werk, Voelen en mediteren

Als je vastloopt

Ik ken dat zelf als ik me vastbijt in het schrijven van een stuk tekst. Soms loop ik vast en weet ik het niet meer. Omdat ik vind dat ik moet doorzetten ga ik schijnoplossingen zoeken:

  • Ik zoek naar iemand die al iets dergelijks geschreven heeft en probeer het te kopiëren: Ik geloof niet meer in mijn eigen vermogen om creatief bezig te zijn.
  • Ik ga eindeloos mijn inbox checken en opruimen: Dat is tenslotte altijd nuttig.
  • Ik kijk veel te veel interessante Youtube filmpjes en dwaal af.

Daarmee versterk ik de vernauwing in mijn denken en voel ik me ontevreden over mezelf waardoor de frustratie nog groter is en ik nog meer vastloop.

Flow

Er zijn gelukkig ook periodes dat alles me moeiteloos invalt en aan komt waaien. Dat ik werk in een flow en mijn eigen gedachten nauwelijks bij kan schrijven. Het is me dan helder wat ik als volgende stap te doen heb om verder te komen en ik werk moeiteloos van het één naar het ander. Ik houd op tijd op en neem gezonde pauzes waarin ik mijn zanglessen studeer, ga wandelen of ga mediteren.

Dit werkt voor mij als ik merk dat ik vastloop: Ik ga na welke probleem ik ervaar en maak er een vraag van.  Dan laat ik de vraag los, ik val stil en staar uit het raam. Ik geniet van het uitzicht en ik verwonder me erover dat ik leef. Ik merk dat ik in een meditatieve staat kom. Mijn hart verzacht en het voelt prettig en ruim. Na een minuutje ga ik weer verder. Er is iets verschoven in mijn perspectief op de vraag. Ik merk dat ik weet wat ik als volgende stap moet doen en dat voelt goed.

Andere werking hersenen

Mediteren werkt om de opening te vinden naar een andere werking van je hersenen waardoor je meer emotionele kalmte, creativiteit en inzichten ervaart. Die opening kun je daarna makkelijker terugvinden op momenten dat je pauzes neemt, uit het raam staart of gaat wandelen. Je kunt leren die meditatieve staat voor je te laten werken als je het nodig hebt.

Door geregeld te mediteren oefen je je in het verschuiven van je bewustzijn van het niveau van frustratie, zelfverwijt en machteloze vragen (‘waarom lukt het niet?’ ‘wat doe ik verkeerd?’ ‘het heeft ook geen zin’.) naar het niveau van mogelijkheden (‘hoe zal ik dit aanpakken?’ of ’wat werkt wel in deze situatie?’).

Meditatie is een krachtige manier om uit de probleemstand in de oplossingenstand te komen.

Hart

Er is nog een perspectief om moeitelozer te gaan werken. Je kunt en hoeft niet alles te overdenken. Dat kost veel tijd. Je kunt beter in je hart voelen wat je verlangt en daarmee verbinding maken, dan gaan je gedachten je hartimpulsen volgen en krijg je inzichten en ideeën die passen bij waar je je aandacht op richt vanuit je hart.

Meditatie vanuit je hart is een deur naar een ruimte waar antwoorden, flow en werkplezier te vinden zijn.

Stel je voor dat je makkelijk je hart kan openen en je bewustzijn kan verruimen. Stel je voor dat je dit in een minuutje leert doen. Stel je voor wat het effect zal zijn op je denken en je relaties.

 

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.