‘Ik heb geen tijd om te mediteren, want er zijn teveel spanningen op mijn werk.’

lastigGesprek

Hoe kan het toch dat je op zo’n moment niet ziet dat je, juist als je middenin de spanning, frustratie en vernauwing zit, het heel hard nodig hebt om ruimte te creëren? Dat je het nodig heb om je gedachten te verzetten zodat je aandacht weer vrij kan bewegen en je weer open staat voor het gegeven dat het leven goed is zoals het is (de bomen staan in bloei, zie je dat wel?).

Als je in de storm zit vergeet je kennelijk dat er een oog van de storm is, altijd binnen handbereik, waar je contact mee kan maken en beseffen dat je je niet hoeft te verliezen in de storm. Maar dat zie je niet in de storm, want in de storm ben je dat oog stomweg vergeten.

Tenzij je jezelf er dagelijks aan herinnert dat dat oog er is. Of je nou zin heb of niet, tijd lijkt te hebben of niet, of er spanning is of niet: je gaat zitten en mediteert. ​Dan voel je het oog en kun je  helder aan het werk, met dat oog van de storm in je lijf. Het werkt echt. Ook bij mij nog steeds:

Vanaf het moment dat ik vorige week maandag mijn benen buiten mijn bed stak vroeg ik me af waar ik mee zou beginnen. Er was een lange lijst van klussen te doen: Acquisitie, regelen van workshops, meditatieopnames voorbereiden en nog veel meer. Ik had geen afspraken in mijn agenda staan. Ik voelde me chaotisch en in de war. Meestal weet ik wel waar ik moet beginnen, maar die morgen niet.

Ik besloot dan maar te beginnen met waar ik bijna elke dag mee begin: een meditatie. Het idee alleen al bracht rust. Door de meditatie voelde ik me al gauw weer aangesloten op mijn ‘innerlijk oog’. Daarna wist ik precies waar ik zou beginnen (ook al zou ik je niet kunnen uitleggen waarom) en kon ik productief aan het werk.

Juist in periodes dat het goed met je gaat is het nodig dat je tijd investeert in mediteren, zodat je makkelijk met die gewoonte kan doorgaan als je in je leven spanningen hebt.

Mediteren is een wasbeurt voor je psyche. Je lichaam zet je toch ook regelmatig onder de douche?  Vanaf drie keer per week mediteren bouw je al aan je vermogen om te focussen op het oog van de storm.

Hoe motiveer jij jezelf om te mediteren? Welke vorm gebruik je?

2 Comments
  1. Ik herken wat je schrijft over niet mediteren in periodes dat je het eigenlijk het meest nodig hebt. De geest is er dan te onrustig voor en het is dan te lastig om te zijn met wat is (toch de kern van meditatie). Ik mediteer dagelijks, een keer na het opstaan, maar vaak ook twee keer per dag. Jaren terug veel Awakening your Lightbody. Nu al weer een tijd door vooral ‘te zijn met wat is’ de meest uitdagende, om zonder verwachtingen op mijn kussentje te gaan zitten.
    Namasté Annemieke, leef licht!

    • Dank voor je reactie, Els.

      Ja, het is alsof je jezelf aan je haren uit het moeras moet trekken. En als je ooit besloten hebt dat dagelijks te doen, dan ga je zitten en gebeurt het. Maar als je psyche onrustig is, dan vergeet het dat mediteren helpt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.