2 April 2014  |
Voelen en mediteren

Transformatie van emoties

Ik ben enthousiast amateurzangeres. Binnenkort zing ik met het Vesta Ensemble ‘The Blessed Virgin’s Expostulation’ van Purcell. Het lied vertelt over Maria die haar zoon Jezus kwijt is.

Purcell geeft in de muziek op prachtige wijze uitdrukking aan de emoties van Maria. Haar twaalfjarige zoon is verdwenen en dat bezorgt haar angst en vertwijfeling afgewisseld met hoop. Is haar zoon opgegeten door een tijger? Of, wreder nog, heeft Herodes haar zoon te pakken gekregen? Dwaalt hij misschien door de woestijn? Door de schoonheid van de muziek word je meegenomen in een sfeer die je helpt om deze emoties te doorvoelen en te overstijgen.

Mysterie

Ik vind het een mysterie wat muziek met een mens doet, en ook al begrijp ik het niet, ik voel me beter als ik heb gezongen. Zeker als ik aan een stuk heb gerepeteerd dat zoveel emotionele nuances tot uitdrukking brengt als deze topper uit de Barokmuziek.

Veel mensen in organisaties ervaren vergelijkbare emoties als Maria. Door de hoge werkdruk, de onzekerheid of je baan wel blijft bestaan, de moeite om je eigen hart te volgen, kom je terecht in emoties als angst en vertwijfeling, afgewisseld met een flinke dosis frustratie. Je komt dan in een negatieve spiraal van stress terecht, waardoor je werkdruk nog hoger lijkt, de mogelijkheid om je hart te volgen een illusie en baanzekerheid iets uit een vorig tijdperk. Volgens de Belgische hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe leidt dit in onze maatschappij tot steeds meer en zwaardere psychische klachten, juist omdat mensen niet durven verzuimen.

Hoe vind je een opwaartse spiraal van hoop en vertrouwen? Waar kan je nog in vertrouwen als je in je emotionele wereld zo uitgedaagd wordt door wat je om je heen denkt te zien?

Erkennen

Net als muziek je de weg naar transformatie kan laten zien, zo kan dat ook via meditatie en via coaching. Bepaalde omstandigheden roepen bij jou andere emoties op dan bij een ander. Door je emoties te erkennen en diep te ervaren dat je meer bent dan je gedachten en emoties, kun je ze overstijgen en oplossen. Je komt als het ware in het oog van de storm. Dat helpt je om vrij te staan in hoe je met je omstandigheden om gaat. Wat er ook maar gebeurt.

Hier kun je een schitterende uitvoering beluisteren van The blessed virgin’s Expostulation’ van Purcell gezongen door Christine Brandes. En misschien vind je het handig om te weten: Expostulation betekent klacht.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.