Ik ben weer eens in mijn oude valkuil gevallen. Zucht. Wéér me laten meeslepen door mijn innerlijke enthousiasteling.

Zo aan het begin van dit jaar had ik volop energie. Van daaruit had ik de neiging om allerlei plannen die in mijn hoofd opkwamen gevolg te geven en in nieuwe projecten te duiken. Als ik nu terugkijk in mijn agenda van de eerste helft van dit jaar begrijp ik dat ik dacht dat ik supervrouw was. Ik was even vergeten dat een dag 24 uur heeft en geen 100.

Daar komt nog bij dat ik dingen graag verantwoord en zorgvuldig doe. Wat in mijn individuele werk als coach een handige kwaliteit is. Maar als ik teveel hooi op mijn vork neem, dan kom ik in een spagaat tussen de enthousiasteling in me en mijn verantwoordelijkheidsgevoel.

Het duurde een tijd voor ik wilde toegeven dat het teveel was. Vanuit een verlangen naar flow zette ik door. Bovendien vind ik het moeilijk om projecten of verbindingen die ik ben aangegaan los te laten. Ik maak graag iets af tot ik resultaat zie.

De signalen werden zo duidelijk dat ik naar de dokter moest. Naar verschillende dokters. Nog steeds is niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Toxoplasmose? Een tekort aan vitamines? De overgang?

Sinds mei heb ik de tijd genomen om terug te schakelen. Om knopen door te hakken over welke activiteiten ik wil stoppen en welke ik wil doorzetten. Om vakanties te vieren en mijn werk met veel meer ruime tijd te doen. Om uit te stellen en af te stellen.

Het brengt me kwaliteit van leven. Ik heb de tijd om aan te voelen wat werkelijk bij me past.

Eenmaal los van al die activiteiten kom ik weer meer toe aan tijd voor zelfonderzoek. Ik herken het patroon. Ik dacht: ‘Als ik maar veel aanga, als ik maar veel leer en veel op me neem, als ik maar zorg dat ik erbij blijf horen, dan word ik gelukkig.’ Een valse hoop die nooit in vervulling gaat, want valse hoop is gericht op een toekomst die nooit komt.

Met Live The Connection heb ik dit thema aangepakt. Deze methodiek werkt als een herprogrammering van het brein en het onderbewuste. Ik heb lijsten gemaakt met overtuigingen die met het thema te maken hadden. Ik heb onderzocht welke overtuigingen ik geloofde en welke niet. Een kernpatroon was: ‘Ik heb moeite om me te beperken in activiteiten.’ Dit heb ik omgezet naar de intentie: ‘Ik kies precies dat in mijn leven dat genoeg is om een bezield en plezierig leven te leiden.‘

Al dat loslaten, doktersbezoek en herprogrammeren lijkt te werken. Ik merk dat ik ben opgekikkerd.

In gesprekken met coachees en vrienden kom ik het thema vaker tegen. Er is een veelheid aan mogelijkheden, aan keuzes en opties. Via internet, Netflix, Filmtheater, trainingen, opleidingen, cursussen, sportscholen, yogascholen, online cursussen, businesscoaches, loopbaanmogelijkheden, boeken, tijdschriften. Het is allemaal interessant en biedt de potentie om voldoening te ervaren, om bij te dragen, om je te ontwikkelen en om op te leven. Hoe versimpel je je leven binnen al dit aanbod? Hoe doe jij dat?

4 Comments
 1. Mooi verwoord Annemieke. Hoe de ‘innerlijke enthousiasteling’ soms een ‘onzekere perfectionist’ blijkt te zijn. En wat goed hè dat er een mogelijk is om die onzekerheid in jezelf los te laten en plaats te maken voor balans en bezieling. Ik heb zelf ook al veel ‘rechtgezet’ met Live The Connection, zowel bij mezelf als bij cliënten.

 2. Mooi Annemieke, vooral doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. En doen wat goed voelt voor jou. Je hoeft niet te doen wat anderen doen of anderen van je verwachten. Luister goed naar je innerlijke stem, doe waar je goed in bent en waar je je goed bij voelt.
  Het klinkt alsof je je weg hierin gevonden hebt. Geniet er van!

 3. Mooi verwoord, dat zeker. En fijn dat het voor je werkt!

  Maar

  In een groot bedrijf, in een omgeving waar iedereen holt. Hoe begin je dan met rust, met keuzes,…? Doe het maar eens! Lastig, tegen het onmogelijke aan 🙁

  • Tja, dat is ook extra uitdagend. En dat kun je niet alleen. Medestanders vinden kan dan helpen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.