18 November 2019  |
Bewustzijn, Duurzaam, Roofbouw

Roofbouw keren voor een gelukkige planeet

Ik krijg het koud.

Elke ochtend heb ik de kans om gas te besparen. Elke ochtend heb ik de keuze mijn lijf met kou een impuls te geven tot verfrissende gezondheid. Elke ochtend heb ik de kans om mijn verslavende verlangen naar comfort de pas af te snijden. Ik weet dat het me helpt om kleine ongemakken beter te leren verduren. Eén handeling, één keuze, zoveel consequenties, elke dag.

Al die gedachten bevriezen me. ‘Wees flink’, zou mijn moeder zeggen. Ik geef de kraan een zwiep, ik stap eronder, huiver twee seconden en zeep mijn haar in.

Roofbouw

Ken je de blogs van Kitty Kilian? Zij beschrijft in drie blogs haar emotionele reis als ze tot zich door laat dringen wat er gaande is met het klimaat. Van schrik, naar strijdlust, naar kop in het zand.

Gelukkig komt ze in gesprek met iemand die haar overtuigd wel bij te dragen. Op haar eigen manier. Zie  ‘Het verbazende effect van een blogcomment #klimaat3’.

Zelf vind ik het lastig om het gesprek erover aan te gaan. Ik maak me flink bezorgd, maar ik wil niemand beschuldigen en ik wil geen doemsfeer in de gesprekken die ik voer. 

Misschien dat ik me meer moet verdiepen in ‘Klimaatgesprekken’.  Een positieve manier om elkaar te stimuleren.

Nic Marks doet dat mooi in zijn TED. ‘The Happy Planet Index’. Ik knap er gelijk van op als ik het bekijk. Met dank aan de verwijzing door Kitty. 

Een gelukkige planeet

Nic roept op om van een gelukkige planeet te dromen. Zijn gezicht straalt als hij het heeft over Costa Rica.

Het schijnt dat in Costa Rica de mensen het gelukkigst zijn van de hele wereld. Ja! Gelukkiger dan in Westerse landen. Ze leven met een kwart van de resources die wij in het westen gebruiken. Ze halen er 99 % van hun elektriciteit uit hernieuwbare energie en ze hebben als doel gesteld om in 2021 (ja, dan al!) CO2 neutraal te zijn.

Stel je voor: Er bestaat een manier van leven die je gezonder en gelukkiger maakt, die je geld bespaart èn die helpt roofbouw op de aarde te verminderen.

Ik wil ook iets doen. Ik houd van dit leven op deze planeet.

Een jaar geleden ontstond er tijdens de lunch van de meditatiedag een intens gesprek over klimaatverandering. Het heeft eraan bijgedragen dat ik niet naar Amerika ben gevlogen voor een meditatiecursus. Ik kon het best op afstand volgen.

Vanmiddag ga ik onze buurt-Tesla uitproberen.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.