img_09942

Nages is een emotie waar we in het Nederlands geen woord voor hebben. Het is een Jiddisch woord voor het gevoel van trots, genoegen en plezier in wat je (klein-) kinderen doen, zijn en bereiken. Kvellen is het oplichten van je hart dat daarbij hoort.

Zo zaten we te stralen toen we met ons gezin en mijn schoonouders naar Maastricht treinden om te vieren dat mijn oudste dochter Jolijn haar master in Gezondheidswetenschappen had behaald.

img_0996Mijn jongste dochter Nanne stuurt me lieve foto’s van haarzelf met haar oppaskindjes. Ik kan ervan kvellen om te zien hoe ze geniet van het contact met hen. Dit is Nanne met haar neefje Titus.

Mijn man was vorige week in Ieper om daar de sporen van de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Als ik luister naar zijn verhalen over die tijd, ben ik enorm opgelucht over wat de generaties voor ons bereikt hebben: Ik woon in een land met veel meer vrede, met veel meer welvaart, en een veel hoger opleidingspeil dan 100 jaar geleden. Als dat al in 100 jaar bereikt is, wat kan er dan wel in de komende 100 jaar bereikt worden? Hoopgevend toch?

De wisdomkeepers van de indianen gaan zorgvuldig om met hun beslissingen. Ze vragen zich bij elke belangrijke beslissing het volgende af: Wat betekent dit besluit voor mijn kinds kinderen, zeven generaties ver?

Tim Freke geeft een interessante visie op tijd. We denken vaak dat tijd lineair is. Maar Tim geeft een andere mogelijkheid aan: Tijd is cumulatief. Tijd culmineert in evolutie. Eerst was er The Big Bang. Al expanderend evolueerde materie tot sterren en planeten. Daarna kwam er leven, dat evolueerde vanuit eencelligen naar zoogdieren en mensen.

Momenteel zitten we midden in de evolutie van de psyche, ziel of bewustzijn. Alles wat je in dit leven hebt meegemaakt culmineert in wie je nu bent als persoon. Als mens kunnen we onze psyche, ziel of bewustzijn bewust laten evolueren. Dat is van een andere orde dan de evolutie van materie of van leven. Waar leidt die evolutie van bewustzijn toe over 100 jaar? Dragen onze keuzes bij aan groei of aan regressie? En groei waarin?

Zou je ook kunnen stralen om studenten, leerlingen of coachees die je hebt begeleid? Ik zag het docenten van Jolijn in Maastricht wel doen. Eén van hen spoorde de studenten aan tot ‘Authentic Leadership’. Ik kan me voorstellen dat ze ervan geniet wat haar studenten gaan bijdragen. Ze geven dan door wat ze van haar hebben opgepikt.

Zo kan ik genieten van mijn coachees aan het einde van een traject.  Vooral van die manager die ontdekte dat hij teveel van zichzelf gegeven had. Zoveel dat het ten koste was gegaan van zichzelf. Hij zei me dat hij geleerd had om meer zelfzorg toe te passen. Hij had gerealiseerd hoe belangrijk zelfliefde is. Als ik dat hoor, gaat er iets glinsteren in me. Iets dat fluistert: ‘Geef het door, geef het door.’

Mijn hart licht op telkens als ik mijn dochters zie.  Als ik denk aan mijn hypothetische hyperachterkleindochter, zeven generaties ver, dan gun ik die generaties dochters na mij dat ze kunnen kvellen. Als ik denk aan wat mijn coachees doorgeven aan anderen en wat die weer doorgeven aan anderen, gun ik ze het gevoel van nages.

 

5 Comments
 1. Hi Annemieke, wat een heerlijk blog om mijn dag te starten. Ik voel je bevlogenheid en passie en je verlangen om er een mooiere wereld van te naken.

  Fijn dat jij je bijdrage zo mooi kunt geven.

  Warme groet,
  André Jansen

 2. he Annemieke,

  ik zit hier te kvellen bij het lezen van je blog. Ik voel de Nages die je beschrijft bij het zien groeien en bloeien van je prachtige kinderen tot jonge vrouwen.
  Ik heb oor naar tijd als cumulatief gegeven, hoorde laatst ook die benadering als het gaat om fysiek die je doorgeeft aan de volgende generaties,
  en dat laatste, het perspectief van 7 generaties verder, die maakt me ook wel een beetje bang. zoveel verantwoordelijkheid en hoe doe ik dan het goede?

  dankjewel voor dit mooie reflectiemoment,
  liefs, Lieve

  • Hi Lieve,

   Jij ook dank voor je reflectie.

   Ach, wat is het goede doen? Soms moet je eerst iets ‘fout’ doen om erachter te komen wat goed is. En het is onze verantwoordelijkheid om ons leven te leven, meer niet. De evolutie ontvouwt zich ondanks en dankzij ons toch wel. Dus laten we onze verantwoordelijkheid licht nemen.

   Warme groet,

   Annemieke

 3. Hoi Annemieke,

  Normaal gesproken, vind ik je nieuwsbrieven prachtig. Ditmaal plaats ik er wat kanttekeningen bij. Tijd is een illusie en daarom culmineert het voor mijn gevoel niet in evolutie. Hoeveel genieën zijn er nog over deze dagen? Jouw dochter natuurlijk -> van harte gefeliciteerd! In deze tijd wordt er gewerkt met protocollen en niet meer vanuit het hart. Einstein en Gaudi vragen een hogere macht om raad, terwijl wij het tegenwoordig allemaal zelf denken te weten. Het ego voert hoog tij en zo verliezen we ons ware zelf. Wij weten nog maar zó weinig en wij kunnen als mens zoveel meer wanneer wij onze dankbaarheid aan het universum laten blijken. Het begint inderdaad met liefde voor jezelf en daarna kunnen we onze liefde delen met al het leven op aarde. Uiteindelijk is dit toch wat iedereen het liefste wil of heb ik het mis? Veel liefs, Mirjam

  • Hi Mirjam,

   Tijd is inderdaad een illusie, en wie we werkelijk zijn bestaat buiten tijd. Tegelijkertijd vindt er binnen de tijd evolutie plaats. Met tegelijkertijd bedoel ik dat het paralogisch is. Tim Freke legt hier meer over uit in zijn boeken. We spelen een spel als acteurs binnen het toneel van de tijd. Buiten de tijd zijn we niet die acteurs en kunnen we het spel ervaren voor wat het is. Een spel van evolutie. En dat spel kunnen we niet serieus genoeg spelen.

   Soms is die evolutie minder zichtbaar. De kunst is om aandacht te geven waar het wel zichtbaar is. Wat je aandacht geeft groeit. Dat principe volg ik steeds in het samenleven met mijn dochters en bij mijn coachees. En ook op maatschappelijk niveau zijn er veel denkers, politici en ontwikkelingen te zien die zaadjes zijn voor evolutie. Erg hoopgevend als je er je aandacht op richt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.