9 August 2016  |
Loopbaan, Motivatieanalyse, The Work

Leven vanuit natuurlijke motivatie, een voorbeeld

Ik ken MarieOdiel al jaren als een vrouw die haar eigen spoor volgt en bewust haar eigen leven vormgeeft. Ze is net ‘met pensioen’ gegaan. Wat betekent dat ze zich losmaakt van het werk dat ze de afgelopen 15 jaar gedaan heeft. Ze is voor mij een voorbeeld van iemand die vanuit haar natuurlijke motivatie haar leven vorm geeft.

The Work

Als ervaren cognitief gedragstherapeute was ze 15 jaar geleden verrast door The Work.

The Work is een bedrieglijk eenvoudige methode, die ook goed door een cliënt zelf is toe te passen. Vier vragen en enkele omkeringen van de stressvolle gedachte. Dat is ‘alles’.

De effecten op haarzelf en haar cliënten waren dusdanig dat zich heeft geschoold door The School van The Work te volgen en zich op te laten leiden tot Certified Facilitator. Haar enthousiasme en vakkundigheid over The Work heeft ze via trainingen aan honderden vakgenoten doorgeven.

Byron Katie, die The Work heeft ontwikkeld, noemt het geen therapie. Vijftien jaar geleden werd The Work door maar weinig cognitief gedragstherapeuten herkend als waardevol. Geleidelijk aan heeft MarieOdiel het voor elkaar gekregen dat The Work als serieuze vorm van cogntieve gedragstherapie erkend werd in Nederland.

Handboek

Ze heeft onlangs een handboek gepubliceerd over Inquiry-Based Stress Reduction, IBSR. Een naam die preciezer weergeeft wat The Work inhoudt. En een naam die wat toegankelijker is in de wereld van therapie en wetenschappelijk onderzoek. Het boek is een aanrader. Voor therapeuten, maar ook voor coaches. Zelfs als je al werkt met deze methodiek.

Ik heb zelf jarenlang gewerkt met de RET: Rationele Effectiviteits Training zoals het in de wereld van de managementtrainingen wordt genoemd. In de therapiewereld heet het Rationele Emotieve Therapie. Ik kende The Work uit de boeken van Byron Katie. Ik past het enthousiast toe op mezelf, met veel opluchtende effecten. In de loop der tijd merkte ik dat ik de RET op een Byron Katie manier ging toepassen:

 • met meer mindfulness erin,
 • de simpele vragen uit The Work,
 • op een inquiry manier met veel stiltes,
 • en dus meer ruimte voor de innerlijke dialoog van de cliënt,
 • vertrouwend op de ‘Wise Mind’ (innerlijke wijsheid) van de cliënt.

De stap om in 2015 bij MarieOdiel haar training IBSR te volgen was klein. Vooral omdat ze aankondigde met pensioen te gaan en te stoppen met dit werk. Het was een laatste kans om de opleiding bij haar te volgen. De structuur van de training was erg helder. Net als het boek trouwens. Dat pluist helemaal uit:

 • wat er zo bijzonder is aan IBSR,
 • waarom het werkt,
 • welk wetenschappelijk onderzoek er inmiddels naar is gedaan,
 • dat er onderzoeken en onderbouwde ervaringen zijn die laten zien dat IBSR een sneller en beter effect oplevert dan veel gangbare therapieën,
 • en hoe het als coach of therapeut zorgvuldig en professioneel in te zetten.

Dat allemaal verweven met vele voorbeelden van haar studenten: psychotherapeuten die casussen hebben aangeleverd hoe ze IBSR hebben toegepast op allerlei soorten problemen bij cliënten van allerlei pluimage.

Toen werken financieel niet meer noodzakelijk was, besloot MarieOdiel te gaan afbouwen en stoppen. Ze kwam bij mij met de vraag: wat wil ik dan de komende jaren doen?

Ik bood haar aan om haar SIMA®-Motivatiepatroon te onderzoeken om het MotivatieProfiel® met haar op te stellen. Door dit onderzoek krijg je zicht op de rode draad in je natuurlijk motivatie wat betreft vijf elementen: Onderwerpen, omstandigheden, centrale drijfveer, werkverhouding en vaardigheden.

Inzicht

Ze was nieuwsgierig en heeft het onderzoek gedaan. Ze heeft als huiswerk acht activiteiten beschreven en met me besproken waarin ze plezier en voldoening ervaarde. Haar centrale drijfveer, dat wat haar van nature drijft en steeds blijft boeien, is gericht op verandering aanbrengen. Om precies te zijn gaat het haar om:

‘Het zien en realiseren van potentie’.

Dat was precies wat ze gedaan had met The Work: De mogelijkheid voor psychotherapie van The Work was haar al gauw helder. Vervolgens heeft ze zich 15 jaar lang ingezet om die mogelijkheid om te zetten in realiteit. Ze heeft honderden therapeuten getraind in de methodiek, een handboek geschreven en IBSR als serieuze vorm van cognitieve therapie op de kaart helpen zetten.

Nu is ze daar klaar mee. Het wordt tijd voor een nieuw project.

Dit mailt MO me over haar ervaringen met haar MotivatieProfiel®:

Welk inzicht heeft het opstellen van het motivatieprofiel je gebracht of bij je bewuster gemaakt?
Het Motivatieonderzoek gaf een bevestiging, herkenning van de verbindende factor in mijn activiteiten en projecten, zowel op het gebied van werk als privé. Er werd onder woorden gebracht wat mijn centrale drijfveer is, datgene wat mij energie en voldoening geeft. Daarmee kreeg dat gedragspatroon ook meer recht van bestaan.

In welke context is het motivatieprofiel van waarde geweest voor je?

 • Het geeft een rode draad in mijn leven, als terugblik op wat ik gedaan heb.
 • Het geeft me houvast om keuzes te maken voor nieuwe activiteiten en hobby’s.
 • Doen wat past bij mijn motivatieprofiel maakt me blij en gelukkig.

Bij welke keuzes heeft het motivatieprofiel je geholpen?
Het motivatie onderzoek hielp me om, toen ik eenmaal besloten had te stoppen met werken, werk dat me daarna werd aangeboden af te slaan. Zoals in een bestuur van een vereniging van IBSR therapeuten te gaan zitten of als freelancer in een opleidingsinstelling IBSR cursussen te geven, of toch nog een allerlaatste cursus of leertherapie te geven. Ik weet nu beter dat dat me nu te weinig voldoening en plezier zal geven. Ook begin ik te ontdekken dat de oorzaak van vage onvrede vaak is dat ik niet volgens mijn motivatieprofiel bezig ben. Daar wil ik de komende tijd mee aan de slag. Van dat voornemen alleen word ik al blij, want dat past in mijn profiel: potentie zien en realiseren 😉

Boekentips

Als als je je als coach meer in The Work wilt verdiepen, lees dan het boek van MarieOdiel:

 • Inquiry-Based Stress Reduction in de praktijk, The Work van Byron Katie in psychotherapie. MarieOdiel van Rhijn en Esther Leuning.

Ben je geen coach, maar wel geïnteresseerd in The Work? Lees dan dit boek:

 • Byron Katie: ‘Vier vragen die je leven veranderen.’

Als je meer wilt weten over het SIMA®-Motivatiepatroon, lees dan:

 • De kracht van motivatie van Anton Philips en Annemiek van Kessel. Het boek is net verschenen in een herziene uitgave.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.