Goede gewoontes voor veerkracht 3

Sinds half maart ga ik, samen met mijn man, elke morgen voor het ontbijt 15 minuten methodisch ademen. We combineren dit met dagelijkse koude douches.

Mooi effect

Het akelige hoestje van mijn man verdween binnen een week. Ik voel me na de oefeningen energiek en rustig tegelijk. Ik hoef een paar minuten bijna geen adem te halen. Die ene dag dat ik de oefening niet deed, kreeg ik hooikoortsklachten. Dat kan natuurlijk toeval zijn.

Onderzoek

Gelukkig is er onderzoek gedaan naar deze Wim Hofmethode. Wim (ook wel ‘The Iceman’ genoemd) beweerde al langer dat hij zijn autonome zenuwstelstel en zijn immuunsysteem kon beïnvloeden. Iets waarvan wetenschappers altijd dachten dat het helemaal niet mogelijk was. Het UMC St Radboud in Nijmegen heeft Wim en zijn methode onderzocht.

Niet ziek

Eén van grootste uitdagingen voor Wim was dat hij werd ingespoten met een dode bacterie. Een normaal mens wordt hier minstens een paar uur ziek van. Door adem, meditatie en concentratie kon hij ervoor zorgen dat hij geen griepachtige verschijnselen kreeg. Het aantal ontstekingseiwitten was maar een derde tot de helft van wat een gemiddeld mens aan waardes toont in zo’n geval. Hij was niet de enige die dit lukte. Hij heeft zijn methode aan anderen geleerd die er opmerkelijke resultaten mee bereikten.

Buteyko

Nu is de ademmethode van Wim één van de vele methodes die er zijn. Ik doe zelf al jarenlang ademoefeningen volgens Buteyko. Die is ontwikkeld voor mensen met astma. Buteyko ademhaling helpt me om mijn spierspanningsklachten op te lossen.

Wist je dat je door een verkeerde ademhaling angstklachten versterkt? Wist je dat je door teveel te ademen last kan krijgen van verkrampte spieren en van vermoeidheid? Door chronische hyperventilatie raakt je lichaam verzuurd en paradoxaal genoeg neem je dan minder zuurstof op en krijg je een te kort aan belangrijke mineralen.

Door teveel ademen kunnen je gladde spieren in je lichaam verkrampen. Die spieren zitten in je aderen, in je hart, in je spijsverteringskanaal en rond je luchtwegen. Dat kan tot gevolg hebben dat je klachten krijgt in die gebieden. Die klachten kun je keren door je ademfrequentie te verminderen.

Als ik oefen met een verminderde ademhaling merk ik dat mijn spieren vanzelf ontspannen en mijn gedachten tot rust komen. De ademoefening van Buteyko geeft me vaak een verrukkelijk en vrij gevoel in mijn lichaam. Echt heerlijk! Op de website van  het Buteyko instituut vind je een gratis e-book met waardevolle informatie en tips. Dick Kuyper heeft een tweedaagse training ontwikkeld die nu online te volgen is.

Meer ademmethodes

Verder heb ik ervaring met Transformational Breath®. Nadja Benschop,  arts en energetisch healer, geeft daar trainingen in. Ze gebruikt de methodiek bij kankerpatiënten om ze te ondersteunen in hun genezingsproces. Ik beoefen deze methode niet omdat ik al zoveel goede resultaten heb met de andere methodes die ik toepas. Ik kan niet alles. Maar het kan zijn dat deze methode en de persoon van Nadja juist bij jou passen.

Ook in de Beter Adem Methode (BAM) heb ik me laten trainen. Ik werd er alert en helder van, met een stevig gevoel van aanwezigheid. Wel vond ik de methode ingewikkeld waardoor ik merk dat ik het niet lang volhield en ik weer terug ging naar het ademen volgens Buteyko. Het effect van Buteyko vind ik zaliger. Marleen van den Hout geeft informatie, tips en een online training op haar website over BAM.

Sinds kort volg ik het gratis corona aanbod van Marleen van den Hout: een 10-daagse video ademtraining. Haar uitleg is opgeknipt in kleine, begrijpelijke stappen. Deze keer kan ik me beter aan haar instructies houden. In haar videootjes straalt ze plezier en deskundigheid uit. De online training is voorlopig nog gratis te volgen.

Teveel om te kiezen

Als je het allemaal teveel keuzes vindt, laat me je dan een tip geven. De meest eenvoudige methode om te leren en te onthouden is die van Wim Hof. Je kunt een free miniclass doen via de website van Wim Hof. De eerste les gaat over adem en duurt tien minuten.

Probeer het 40 dagen uit, dagelijks 15-20 minuten voor het ontbijt, en evalueer dan het effect op je gezondheid en gemoedsrust. Misschien merk je geen effect. Realiseer je wel dat een beter immuunsysteem niet opvalt.

Heb je astmatische klachten, probeer dan de Buteyko ademmethode.

Mocht je er echt helemaal voor willen gaan, of vermoeidheids- en angstklachten willen oplossen, zoek dan een goede ademtherapeut, bijvoorbeeld via Marleen van den Hout, en laat je individueel begeleiden. Ieder is uniek in wat ie nodig heeft op ademgebied.

Corona

Een goede ademtraining versterkt je immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is wat we nodig hebben voor alle bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken. Daar is het coronavirus 2 er slechts eentje van. Voortdurend lost je lichaam als vanzelf allerlei problemen met bacteriën en virussen op. Door ademtraining versterk je dit helende vermogen en ervaar je meer (inmiddels bewezen) controle over je gezondheid.

Ik weet niet of je gegarandeerd niet ziek wordt met ademtraining. Dus blijf de richtlijnen van het RIVM volgen. Door te voorkomen dat je het virus krijgt vermijd je risico’s en besmetting van anderen.

 

Of er nu een crisis is, komt of geweest is. Stress is niet alleen van deze tijd. Ik wijd een serie blogs aan het creëren van goede gewoontes om weerbaar te zijn tegen stress. Want ook in deze tijden kun je kalm blijven en floreren. Dit was deel 3.

1 Comment
 1. Hey lieve Annemieke,
  Wat fijn om weer van je te lezen. Wat is werken met adem toch een mooie manier om onze gezondheid, balans, heldere geest, liefde en stilte te hervinden.
  Goed dat je hier aan werkt en het verspreid.
  Door dat ik meer thuis ben vanwege het boeiende virusje, richt ik me op bodywork en herontdek hoe heerlijk dit is, zeker in combi met adem.
  En wat zijn er veel adem methodieken / invalshoeken om mee te werken.
  Dag lieverd,
  Een digitale zwaai en hug uit Utrecht,
  Yohan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.