4 May 2020  |
ABC van ontstressen, Chronische Stress, Nieuwsdieet

Hoe ga je om met al dat nieuws?

Eén van mijn coachees was niet toegekomen aan zijn huiswerkopdrachten. Als alleenstaande was hij volledig opgegaan in het volgen van het coronanieuws. In de krant, op internet en social media zocht hij naar nieuws. Naar interpretaties en evaluaties van wat er gaande was. Zijn stem klonk onrustig en hij sprak geagiteerd.

Hij was niet de enige van mijn coachees die zo reageerde op de coronacrisis. Het is een manier voor je onderbewuste om grip te krijgen op onzekerheid: ‘Als ik maar weet wat er gaande is, dan ben ik veilig.’ ‘Zo lang ik maar op de hoogte blijf, kan ik gerust zijn.’ Een vorm van valse controle.

Nieuws lezen kan een verslaving zijn

Weten aan welke regels je je moet houden is natuurlijk verstandig. Het helpt dat je werkelijk kunt bijdragen aan het stoppen van de verspreiding van het virus.

Maar als je steeds hetzelfde akelige nieuws oplepelt zonder er iets aan te kunnen doen, versterkt het je gevoel van machteloosheid. Je brein zoekt controle waar er geen controle te halen is. Dat kan een verslaving worden. Verslaving is een vorm van stress. Stress ondermijnt je immuunsysteem, waardoor je gevoelig wordt voor COVID-9.

Het nieuws wordt je gepresenteerd als relevant en belangrijk. 99,99 % van het nieuws is niet relevant voor jouw persoonlijke leven. Het is als suiker voor je geest: nutteloos, verslavend en versuffend. Je concentratievermogen gaat er flink van achteruit.

Beter is het om een boek of artikel te lezen dat gebaseerd is op gedegen research. Over een onderwerp waar je oprecht nieuwsgierig naar bent. Een onderwerp dat ligt binnen je cirkel van competentie en invloed.

Nieuwsdieet

Mijn coachee kwam zelf tot de conclusie dat het zo niet langer kon. Dat hij te veel tijd kwijt was aan het nieuws. Dat het hem geen goed deed. Hij wilde herstellen van chronische stress. Hij zette zichzelf op een nieuwsdieet.

Een goed plan, zo’n nieuwsdieet. Ik volg zelf al jaren een mild nieuwsdieet. Wij hebben een betrouwbare papieren weekendkrant. We hebben geen tv. Ik vermijd nieuws dat via Social Media wordt doorgegeven, omdat ik niet weet of het behoorlijk gecheckt is door goed opgeleide journalisten die de tijd nemen voor gedegen onderzoek. Sinds kort zit ik niet meer op Facebook. Af en toe lees ik een artikel van De Correspondent.

Rolf Dobelli schreef er een boek over: Het Nieuwsdieet. Tot 2010 was hij een nieuwsjunkie. Nieuws is lekker, licht verteerbaar en uiteindelijk schadelijk. Schadelijk voor het concentratievermogen, gezondheid en vermogen tot helder te denken. Nieuws lezen leidt tot chronische stress.

FOMO

‘Maar iedereen leest toch de krant? Iedereen gebruikt toch social media? Ik moet toch mee kunnen praten?’

Fear of missing out. Dat is een emotie waardoor je alsnog op je social media kijkt. Vaker dan je wilt.

Je kunt bij jezelf deze FOMO, deze onrust, stress of angst observeren: De angst dat je iets belangrijks mist. Dat je niet meetelt. Dat je als onnozel wordt gezien omdat je niet weet wat er gaande is. ‘Ik moet het nieuws lezen anders hoor ik er niet bij.’ Dit triggert een oud emotioneel patroon: ‘Het is onveilig buiten de groep.’

Aanpak om het op te lossen

Als je deze emoties bij jezelf hebt opgemerkt kun je er het ABC van Ontstressen op doen. Dit brengt je brein in verbinding en doorbreekt het automatische gedrag dat voortkomt uit de emotie.

Daarna heb je meer vrijheid om te kiezen of je werkelijk wilt lezen wat je wordt aangeboden of niet.

Je hoeft niet geleefd te worden door die onderliggende angst. Als je haar aankijkt en het ABC toepast, krijg je je vrijheid terug: Joy of missing out. Je krijgt tijd terug om dat te doen wat werkelijk voldoening geeft.

Twee gewoontes

Het ABC van ontstressen en het nieuwsdieet zijn gewoontes die je kunnen helpen om stress te verminderen. Om kalmte, helderheid en concentratie te ontwikkelen. Zodat je boeken en artikelen kunt lezen waar je nieuwsgierig naar bent, die relevant voor je zijn, die zorgen dat je je beter gaat voelen en waar je echt iets aan hebt.

Zo’n nieuwsdieet, is dat iets wat jou past? Je bespaart er enorm veel tijd mee. Volgens Dobelli anderhalf uur per dag. Tijd die je kunt gebruiken om bij jezelf stil te staan om op te merken wat je voelt en denkt. Om vervolgens het ABC van ontstressen toe te passen. Deze twee gewoontes versterken elkaar.

Zelf aan de slag

Het ABC van ontstressen is een eenvoudige manier om onrustige, stressvolle gevoelens en gedachten rond een bepaalde situatie los te laten. Het pakt de alarmloop aan in je brein. Zodat je niet meer getriggerd wordt in dezelfde angsten, zorgen of frustraties en je meer gebruik kunt maken van je onderscheidingsvermogen en vermogen tot compassie.

Kijk hier voor een uitleg en demonstratie van dr. Marina Riemslagh, de grondlegger van deze methodiek. Je kunt het eenvoudig zelf toepassen.

Ik wijd een serie blogs aan het creëren van goede gewoontes om weerbaar te zijn tegen stress. Want ook in deze tijden kun je kalm blijven en floreren. Dit was deel 2.

Goede gewoontes voor veerkracht 1: Vermijden als stressreactie.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.