4 March 2023  |
Introvert

Vragenlijst Introversie en Extraversie

Als je niet goed weet waar je hoort op de dimensie introversie-extraversie, kun je via de onderstaande vragen een inschatting maken. Beantwoord elke vraag met ‘waar’ of ‘niet waar’ en kies zo het antwoord dat het meest op jou van toepassing is.

Dit is een informele vragenlijst, niet een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest. De vragen zijn gebaseerd op de kenmerken van introversie die vaak erkenning vinden bij moderne onderzoekers.

De vragenlijst is opgesteld door Susan Cain en is te vinden in haar boek Quiet (Vertaald in het Nederlands: ‘Stil’). Ik heb toestemming van Susan om deze test te gebruiken.

 1. Ik geef de voorkeur aan één op één gesprekken boven groepsactiviteiten.
 2. Ik geef er vaak de voorkeur aan om mezelf via schrijven tot uitdrukking te brengen.
 3. Ik geniet ervan om op mezelf te zijn.
 4. Ik lijk minder dan mijn vrienden te genieten van weelde, roem, en status.
 5. Ik heb een hekel aan het praten over koetjes en kalfjes, maar ik vind het heerlijk om diepgaand te praten over onderwerpen die me aan het hart gaan.
 6. Mensen zeggen tegen me dat ik goed kan luisteren.
 7. Ik neem niet graag grote risico’s .
 8. Ik beleef plezier aan werk waarin ik helemaal ongestoord kan opgaan.
 9. Ik vind het fijn om mijn verjaardag op kleine schaal te vieren, met slechts één of twee nabije vrienden of familieleden.
 10. Mensen beschrijven me vaak als ‘zachtaardig’ of ‘mild’.
 11. Ik geef er de voorkeur aan om mijn werk pas te laten zien of te bespreken als het af is.
 12. Ik heb een hekel aan conflict.
 13. Ik kan het best mijn werk doen als ik op mezelf werk.
 14. Ik heb de neiging om te denken voor ik spreek.
 15. Ik voel me uitgeput als ik erop uit ben gegaan met veel mensen, ook al heb ik mezelf uitstekend vermaakt.
 16. Ik laat de telefoon vaak overgaan naar de voice mail.
 17. Als het aan mij ligt, heb ik liever een weekend met helemaal niets te doen, dan één waarin er te veel afspraken staan.
 18. Ik vind multitasken niet fijn.
 19. Ik kan me makkelijk concentreren
 20. Als het gaat om een leersituatie heb ik liever een lezing dan een werkgroep.

Hoe vaker je  de vragen met ‘waar’ beantwoordt, hoe groter de waarschijnlijkheid dat je introvert bent. Als je de vragen ongeveer even vaak met ‘waar’ als ‘onwaar’ hebt beantwoordt, dan ben je misschien een ambivert – Ja, dat woord bestaat echt.

Je gedrag is daarmee niet voorspelbaar. Mensen kunnen zich goed aanpassen aan  hun omstandigheden. Ze kunnen zich bijvoorbeeld meer extravert gedragen als ze daarmee bijdragen aan een project dat ze aan het hart gaat.

Waarom je dan zou moeten weten of je introvert bent of meer extravert? Als je keuzes maakt die passen bij je temperament komt er veel energie vrij in je leven. Als je te vaak tegen je eigen temperament ingaat raak je uitgeput.

Een groot deel van de mensen die hoog gevoelig zijn, zijn introvert. Ik kan een hsp-analyse met je doen om te bekijken wat dit voor jou betekent.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.