26 April 2019  |
Bewustzijn, Stress

Voorbeelden van stress

Je voelt je rot en schuldig. Je bent het je niet bewust, maar je collega doet je denken aan je moeder die na het overlijden van je vader, je was nog klein, vaak een beroep op je deed. Je brein herhaalt de oude reactie op controleverlies. Het allerbelangrijkste voor je brein is veiligheid: ‘Ik moet voor mama zorgen, want anders, als mama er niet voor me is, dan ben ik niet veilig.’ Vertaalt naar nu: ‘Als ik mijn eigen behoefte aan een vrije dag maar opgeef voor mijn collega, dan ben ik veilig.’

Stressreactie

In de loop van de tijd heeft je brein volautomatische stressreacties opgebouwd. Dat begint op momenten dat je controleverlies hebt. Als er daarna een situatie is die in enkele opzichten op die eerdere situatie lijkt, schiet je weer in die oude emoties, stress en gedrag.

Dus als je collega loopt te klagen als ze een dag zonder jou het werk moet afmaken, kun je je verliezen in een oude reflex van zorg en klaarstaan zoals je die voor je moeder had. Je voelt je schuldig dat je vrij neemt. Je merkt spanning in je buik. En je biedt aan om je vrije dag op te geven. Dat lost de spanning even op. Je brein waant zich veilig, maar je mist een dagje vrij om zelf bij te komen.

Onderbewust

Omdat het een onderbewust proces is, is zo’n patroon moeilijk bewust te doorbreken. Je doorziet het niet.

Dat lukt wèl met het ABC van ontstressen. Dit is een minder-dan-vijf-minuten-proces waarmee je je onderbewuste de opdracht geeft om nieuwe verbindingen in je brein te leggen. Verbindingen tussen oude stukjes herinnering, gevoelens en gedachten. Zo kun je weer met je hele brein de situatie overzien en kalm blijven. Je gevoelens en gedachten komen weer in balans.

Wil je voorbeelden?

Nou, als je je schuldig voelt omdat je vindt dat je je collega te kort doet als je een dag vrij neemt, kun je daar vrijer in worden door te ontstressen.

Als je uit je slof schiet als je zoontje niet doet wat je zegt, kun je dat doorbreken met dit proces. 

Als je ligt te piekeren in je bed en je komt wéér niet in slaap, kun je dat oplossen door het ABC te doen.

Als je gebukt gaat onder ernstige zorgen over de klimaatverandering, kun je dat oplossen door te ontstressen. 

Als je van streek raakt door een ruzie met je geliefde, kun je kalmeren door het ABC toe te passen.

Als je je naar voelt omdat je gevoelig bent voor geluiden, straling en andere prikkels, kun je met het ABC verschil gaan merken. (Een hele opluchting als je hoog sensitief bent).

Als je weerzin voelt om een presentatie voor te bereiden, kun je weer zin krijgen nadat je het ABC hebt toegepast.

Als je in de paniek schiet als je je manager ziet (Hij doet je denken aan je pesterige buurjongen van vroeger), kun je dat loslaten door Het ABC van Ontstressen te doen.

Als je je gefrustreerd voelt omdat je niet met dat ingewikkelde, nieuwe softwaresysteem kan omgaan, kun je jezelf helpen door te ontstressen. (Om vervolgens rustig om hulp te vragen).

Als je nerveus bent voor een examen, kun je rustiger worden door te ontstressen met het ABC.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gezondheid

Als je vaak een stressreactie van je lichaam ondergaat, is dat schadelijk voor je gezondheid. Door het ABC van Ontstressen toe te passen investeer je in je gezondheid. En dat zonder pillen!

Wil je hier meer over lezen? Dan kan ik je het boek ‘Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten’ aanraden. Het is van Marina Riemslagh. Zij heeft dit proces ontwikkeld. 

Wil je direct zelf het proces leren? Dat kan via de website van Live The Connection.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.