4 April 2019  |
Live the Connection

Snelle persoonlijke ontwikkeling

Ik weet nog hoe ik als vierjarige door de achtertuin zwierde. Zingend en dansend. Alle gekke liedjes die er bij me opkwamen moesten eruit. De achterbuurvrouw met grijze knot en stok hoorde het aan. Op bezoek hield ze mijn handen vast om me met een glimmend gezicht te vertellen hoeveel ze ervan genoot. Ik kan mezelf niet anders herinneren dan dat ik zong, humde, neuriede en gekke klanken zat te maken.  

Bewust

Ik heb in verschillende periodes van mijn leven zangles gehad. Ik geniet erg van de lessen, maar hoe verder ik kom met zingen, hoe ingewikkelder het wordt. Ik moet mijn kaak los houden, ik moet de klank op een bepaalde plek laten resoneren, ik moet mijn keel ontspannen open houden, ik moet de tekst snappen, ik moet vertellen wat ik zing en noem maar op. Het kost me veel tijd om mijn stem op dreef te krijgen.

Ik probeer steeds heel bewust te zingen. Alsof je auto rijdt en telkens weer jezelf voor ogen houdt dat je eerst de koppeling met je voet indrukt om vervolgens de schakelpook om te zetten naar de juiste plek om vervolgens in het juiste tempo de koppeling weer op te laten komen, waarbij je zorgt dat je een gelijkmatige snelheid houdt. Alsof je het voor het eerst doet. Ik doe zó mijn best. Knap inspannend.

Dat moet makkelijker kunnen. Ik bedenk dat ik een verbindingsproces van Live The Connection kan inzetten met als doel: Sneller inzingen. Mijn onderbewuste weet zo langzamerhand wel hoe ik optimaal kan inzingen. Maar kennelijk zit er ook een onderbewuste overtuiging dat het ingewikkeld moet.

Ik maak een lijst met overtuigingen zoals:

  • Ik weet vanzelf hoe ik een vrije en open klank maak.
  • Ik ontdek met plezier hoe het nog beter klinkt.
  • Ik vind makkelijk de klank die echt is.
  • Ik doe vanzelf wat nodig is om soepel te zingen.
  • Mijn adem ondersteunt moeiteloos wat ik zing.
  • Ik doe vanzelf de juiste oefeningen om mijn stem optimaal te laten klinken.

Daarna doe ik een verbindingsproces om de lijst met overtuigingen te integreren in mijn onderbewuste. In totaal ben ik er een kwartiertje mee bezig.

Vertrouwen

Een paar maanden later merk ik dat ik veel meer vertrouwen heb in mijn stem. Mijn keel is makkelijk open. Ik vind sneller de juiste resonantie in mijn holtes. Het inzingen gaat soepeler.  Mijn lerares is ook positief over wat ze merkt. Zelfs als ik een week niet gestudeerd heb, vind ik snel de juiste plek voor mijn stem.  

Zo kun je de verbindingsprocessen van Live The Connection inzetten om elke vaardigheid die je maar wilt te verbeteren. Of het nu gaat om schaatsen, vergaderen, slecht nieuws gesprekken voeren, kinderen opvoeden of zeilen.  Het is een methode voor snelle persoonlijke ontwikkeling.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.