16 november 2018  |
Light Body, Mediteren, Slaapproblemen

Overeenkomsten tussen mediteren en slapen.

‘Je moet gewoon vroeg naar bed.’ Grrrrr.

Dat zei mijn vader als ik weer eens in tranen zat. Daar had ik natuurlijk totaal geen zin in. Vroeg naar bed. Ik was al dertien en hoefde helemaal niet meer zoveel te slapen.

Maar hij had natuurlijk gelijk. Zijn advies klopt nog steeds. Als ik moeite heb ergens een besluit over te nemen, als ik me emotioneel voel, als ik ergens mee worstel, dan kan ik er veel beter mee omgaan als ik gewoon een keer vroeg mijn bed in stap en al mijn vragen en problemen overgeef aan iets hogers. De volgende dag lijken de problemen niet te bestaan of komt er een inzicht bij me op dat ik kan toepassen of weet ik zonder moeite wat ik ga besluiten.

Probleemstand

Juist op zo’n moment dat de emoties hoog zitten en mijn energie laag, vind ik allerlei redenen waarom het onmogelijk is om vroeg naar bed te gaan. Dat geldt voor meer: als je energie laag is, dan vind je op dat niveau niet de oplossing van je probleem.

De kunst is om te voorkomen dat je in de probleemstand komt. Dan sta je open voor hulpbronnen. Maar ja, voortdurend in een hoge energie zitten is voor weinigen weggelegd.

Ik heb ontdekt dat het brein een gewoontefreak is. Als je eenmaal verslaafd bent aan de probleemstand, dan kom je daar niet 123 uit. Dus is het nodig om bij je brein doelbewust lichtere gewoontes in te trainen.

Toen ik 20 jaar geleden met Light Body meditatie begon, had ik vier jaar yogameditatie gevolgd. De Light Body meditaties verrasten me om dat het zoveel moeitelozer was om mee te mediteren. Ik leerde mijn eigen energie in flow te houden. Ik leerde observeren wanneer mijn energie niet in flow was en hoe ik die weer kon verhogen. Door een gewoonte te maken van mediteren ben ik de probleemstand voor.

Hersengolven

Tijdens de Light Body meditaties bereik je dat je brein meer langzame golven gaat draaien. Breingolven die normaal gesproken opkomen als je slaapt, je je diep verbonden voelt met een ander of als je creatief bezig bent. Deze zogenaamde theta- en deltagolven trek je zo meer je waakbewustzijn in. Wat ervaringen van liefde, rust en flow geeft. In het begin van deze meditatiebeoefening kan het lijken of je bijna in slaap valt. Je lichaam moet eraan wennen om er mee om te gaan. Uiteindelijk kun je steeds makkelijker je bewustzijn verschuiven naar die lichtere staten van zijn. Je bereikt er meer en meer stabiliteit en wakkerte in.

Via Light Body leer je je energie te verhogen waardoor je minder lang vast blijft zitten in een emotie. Ze stromen door je heen. Dat is meesterschap: Het waarnemen van een emotie en die makkelijk kunnen laten gaan. Het voelt als surfen op een golf die groter is dan die emoties, groter dan jezelf. Het voelt als leven met de wind onder je vleugels.

En als ik niet toe kom aan mediteren is vroeg naar bed gaan een goede tweede optie.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.