27 November 2017  |
Motivatieanalyse, Roofbouw

Je talent ontwikkelen, inzetten en laten rusten

Als je drie talenten hebt, en de meeste mensen hebben dat, moet je ze om de beurt inzetten, ontwikkelen en laten rusten.’

Dit zeg professor Rob Vinke (emeritus hoogleraar personeelswetenschappen Nyenrode).

Zou dat kloppen? Laat ik één van mijn hobby’s nemen als voorbeeld van een talent dat je afwisselend kunt ontwikkelen, inzetten en laten rusten.

Levenslang

Als ik kijk naar mijn levenslange hobby zingen, heb ik die hobby in vier periodes van zes of zeven jaar in mijn leven gericht ontwikkeld:

 • Als kind toen ik zong in het kinderkoor van de kerk,
 • in mijn studententijd die begon op het conservatorium waar ik cello studeerde,
 • toen ik stopte met mijn vaste baan en tijd kreeg om zangles te nemen,
 • de afgelopen zeven jaar.

Dat heeft bij periodes geresulteerd in optredens:

 • Als kind kreeg ik jaarlijks een rol in een musical. Zoals in de musical ‘Het koffertje van meneer van Dalen’ met het liedje: ‘Af en toe denk ik aan vroeger’.
 • Toen ik wegging bij het conservatorium nam ik afscheid door samen met mijn cello ensemble met acht celli een zang performance te geven. Ik zong in dirndl een duet. Eén van de cellistes speelde op haar cello de tegenpartij en de rest van de cellisten begeleidde ons.
 • In de periode 1997 tot 2004 heb ik geregeld opgetreden voor publiek, ondersteund door mijn zanglerares Tuukje Duivené de Wit.
 • De afgelopen zeven jaar heb ik een barokensemble helpen oprichten. Met Vesta treden we geregeld op.

Dat zijn vier periodes waarin ik mijn talent heb ingezet.

Tussendoor zijn er telkens periodes van zeven jaar geweest waarin ik minder of anders met mijn zangtalent ben omgegaan. Periodes waarin ik mijn talent heb laten rusten.

 • Als puber zong ik niet veel, alleen in de keuken. Ik herinner me hoe ik daar samen met mijn zusje al zingend aan het dollen was tijdens de afwas.
 • Na mijn studententijd heb ik zeven jaar bij de spoorwegen gewerkt. De tijd dat ik kinderen kreeg. Toen kwam ik niet aan zingen toe, behalve dat ik veel zong voor mijn kinderen. Ook tijdens de zwangerschap. Tijdens een workshop zingen voor je ongeboren kind maakte ik klanken voor ze. Op mijn werk liep ik geregeld neuriënd rond wat me hielp om mijn humeur goed te houden. Soms hielp het me mijn omgeving in een beter humeur te krijgen.
 • Van 2004 tot 2011 heb ik niet op geregelde basis zangles gehad, maar wel geëxperimenteerd met het maken van helende klanken en daar begeleiding in gezocht.

Je zou kunnen zeggen dat ik mijn zangtalent in die drie periodes heb laten rusten. En juist in die tijd voelde ik de ruimte om met het zingen te experimenteren, te rommelen, uit te proberen en te zoeken wat ik er mee wilde. Vanuit die ervaring kan ik beamen dat het laten rusten van een talent een goed idee is.

Regelmaat

Voor de rest van mijn hobby’s of talenten kan ik niet zo’n mooie regelmaat vinden.

Laat ik mijn ‘schrijftalent’ eens onderzoeken.

 • Als kind typte ik wel eens een verhaaltje.
 • Ik heb vanaf mijn twaalfde in dagboeken geschreven.
 • Ik herinner me nog goed hoe ik genoot van het opstel dat ik schreef voor mijn eindexamen Nederlands. Het ging over roken en waarom je dat vooral nooit moest doen.
 • Schrijven was altijd nodig in studie of werk.
 • Sinds 2007 zet ik schrijven serieus in voor nieuwsbrieven en later om te bloggen en online meditatieprogramma’s te maken.

Ik schrijf de laatste jaren meer en meer. Maar niet in duidelijke periodes van ontwikkelen, inzetten en laten rusten. Wel laat ik geregeld schrijfsel liggen om ze te laten rijpen. Dat werkt ook bij liederen die ik instudeer. Ze worden interessanter als ik ze een tijdje niet zing en dan weer oppak.

Ik ken de afwisseling in activiteiten op een dag of in een week: mediteren, schrijven, zingen, lezen, coachen, vriendschappen onderhouden en – minder leuk – administratie bijhouden,. Het één verrijkt het ander. In de ene bezigheid vergeet ik de worsteling van de andere bezigheid waardoor ik die andere bezigheid weer makkelijker oppak en verder breng.

Versnippering

Ik heb me vaak zorgen gemaakt over versnippering tussen al die talenten. Het zou zo fijn zijn om één ding echt goed te kunnen en me daaraan te wijden. Maar ik heb dat twee jaar geprobeerd op het conservatorium op de cello. En daar al zocht ik afleiding van het eenzijdig cello spelen in lezen en zingen.

Ooit volgde ik loopbaanbegeleiding bij Alien Verhoef. Als eindresultaat van de coaching kwam ik met een kleurrijke tekening vol lijnen de toekomst in. Elke lijn stond voor een bepaald aspect in mijn leven dat ik wilde verdiepen. Ook toen wilde ik niet kiezen voor 1 lijn en vond ik dat lastig omdat het ‘beter’ leek dat wel te doen. Ik kon het uiteindelijk accepteren van mezelf dat ik zoveel kanten heb. En dat hielp me om ervan te genieten.

Dus in mijn leven gaat het maar deels over nette afgebakende periodes van een talent ontwikkelen, inzetten en laten rusten. Tegelijkertijd werkt het principe op een minder afgebakende manier en meer op microniveau.

Eigenlijk weet ik niet precies hoeveel talenten ik heb. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Is mediteren een talent?

Buffer tegen roofbouw

Wat ik wel zeker weet is dat een hobby je helpt om een buffer op te bouwen tegen roofbouw. Een buffer van energie. Een buffer van bezigheden die je erbovenop kunnen helpen als je tegenslag ervaart.

Ik kan me vinden in de volgende uitspraak van Rob Vinke:

”Iedereen moet ondernemer worden van zijn eigen talenten en gezondheid.’

Hoe doe jij dat met jouw talenten?

Wil je achterhalen hoe jouw talenten passen in de context waar je werkt? Via een Motivatieanalyse® kom je daar achter.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.