9 February 2017  |
Bewustzijn, Mediteren, Omgaan met tegenslag

Leiderschap vanuit angst of compassie.

Een oude indiaan vertelde graag aan zijn kleinzoon over het leven. Op een avond sprak hij over de strijd die in iedereen woedt. Hij zei: “Zoon, de strijd gaat tussen twee wolven die in ons wonen. De eerste is een boze, angstige wolf. Hij is gekrenkt, vol zelfveroordeling en zelfmedelijden. De andere wolf is een kalme. Hij is helder, vredig en vol compassie.”

Zijn kleinzoon dacht na en vroeg zijn grootvader: “Welke wolf gaat winnen?” Waarop de oude indiaan zei: “De wolf die jij voedt”.

Tegenslag

Als er tegenslag is in ons leven, te weinig geld, te veel spanning en te weinig vooruitzichten, raken we in een stress stand en neemt ons IQ af. Dat kan wel 12 punten schelen. Dat betekent het verschil tussen gemiddeld begaafd en zwak begaafd. Het is duidelijk, dan kan je dus niet meer helder denken. Het onderscheid tussen een vertekende werkelijkheid en de waargenomen werkelijkheid kun je dan niet meer maken. Dat voedt de boze, angstige wolf in je.

Om, ondanks tegenslag, toch nog helder te kunnen denken zou je kunnen wachten tot je omstandigheden veranderen. Maar dan kun je lang wachten. En intussen kan je, juist omdat je de werkelijkheid vertekend waarneemt, nog meer ellende aanrichten en ervaren.

Kalm

De kunst is het heft in eigen handen te nemen. Door de wolf te voeden die kalm is. Door ons leven te leiden vanuit compassie. Dat lukt je door geregeld te mediteren.

We vergeten vaak hoe belangrijk het is om geregeld te mediteren. Als we de kalme wolf niet voeden, komt de boze, angstige wolf boven. Dan raakt onze blik op de werkelijkheid vertekend. Dan denken we niet meer aan wat ons echt helpt, zoals mediteren.

Om de werkelijkheid waar te nemen zoals die is, is kalmte nodig. Is geregelde meditatie nodig. Ook op momenten dat het niet nodig lijkt. Steeds weer opnieuw.

Er is zelfs een kans dat je door geregeld te mediteren behalve de waargenomen werkelijkheid de ultieme werkelijkheid gaat waarnemen. Dat is de realisatie dat we leven in licht. Geen gek vooruitzicht, toch?

(De begrippen vertekende, waargenomen en ultieme werkelijkheid komen uit het boek: ‘Als alles verandert, verander dan alles.’ van Neale Donald Walsch. In het boek ‘Schaarste’ van Shafir en anderen vindt je onderzoek naar het effect van schaarste op het IQ)

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.