25 August 2014  |
Transformatie

Verbondenheid

25 jaar geleden, aan het einde van ons bruiloftsfeest, dankte ik alle bruiloftsgasten voor hun warme woorden, liederen, en kleinkunst. Ik had ervan genoten.

Mijn versgebakken echtgenoot sprak me later aan: Waarom had ik vanuit mezelf gesproken en niet vanuit wij? Ik was in de war door zijn feedback en begreep hem niet. Natuurlijk sprak ik vanuit mezelf, ik wist toch niet wat hij had ervaren?

Inmiddels heb ik er 25 jaar over kunnen nadenken. In die 25 jaar hebben we gelaveerd tussen onze kinderen, ons werk en de vraag wie de vuilnisbak buiten zet. Geleidelijk ontstond er een besef van wat hij bedoelde. Het is niet iets wat makkelijk te leren is uit een boek (wat ik meestal doe). Er waren vele uren samenzijn voor nodig. Niet alleen met elkaar, maar ook met onze dochters, familie en vrienden. Nu ik die verandering overzie, begrijp ik diepgaand wat bedoeld wordt met levenservaring.

Ik zie dat er in al die jaren iets tussen ons is gegroeid op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Fysiek door het samen genieten van onze zintuigen via vele aanrakingen, door wat we voor elkaar koken en welke muziek we samen beluisteren (tweede pianoconcert van Rachmaninov gespeeld door Rubinstein, Letzte Lieder van Richard Strauss gezongen door Jessye Norman om maar eens een paar favorieten te noemen).

Op emotioneel gebied leerden we elkaars emoties serieus te nemen, elkaar te zien in onze kwetsbare kanten en sorry te zeggen als het nodig is.

Op mentaal niveau vinden we elkaar in gedeelde humor, plagerijen en eindeloze gesprekken. We blijken nooit genoeg te krijgen van wat de ander bezig houdt en brengen veel tijd met elkaar door vooral tijdens vakanties.

Het spirituele ervaren we doordat we bij elkaar op ons gemak zijn zonder dat we iets hoeven te zeggen, in een voedende sfeer als in een veilig nest, waardoor we wat niet genoemd kan worden toch delen en steeds bewuster beleven.

De kinderen hebben nu hun eigen huishoudens, hij zet de vuilnis buiten en als ik thuis kom van mijn werk, licht mijn hart op als ik hem weer zie.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.