Wensput
14 October 2013  |
Loopbaankeuze, Motivatieanalyse

Hoe mijn dochter de verkeerde studie koos.

Twee jaar geleden begon onze dochter Nanne aan haar studie psychologie in Amsterdam. Jammer genoeg bleek deze keuze meer voort te komen uit enthousiasme van haar moeder dan van haar zelf. Zucht. Ik heb zelf met heel veel plezier psychologie gestudeerd en raak niet uitgekeken op dit vak. Ik had gemeend bij haar dezelfde interesse te zien, bijvoorbeeld in de televisieprogramma’s die ze graag keek (Dr. Phil en America’s Next Topmodel). Maar mijn wens was de vader van de gedachte. Ze leek niet veel enthousiasme te hebben voor al die onderzoekjes en bleek moeite te hebben met statistiek . Ze zei me, steeds moedelozer: ‘Het is interessant hoor, maar wat moet ik er nou mee worden?’ 

Ik was in dezelfde valkuil gestapt als mijn moeder destijds bij mij. Die dacht dat ik op het conservatorium zou floreren en is heel wat keren als taxichauffeur opgetreden om mij en mijn talent op de cello te stimuleren: naar cellolessen sinds mijn achtste, naar orkest, strijkkwartet en noem maar op. Het leek haar het toppunt van geweldig als je naar het conservatorium zou kunnen, zij mocht het niet van haar ouders, want in die tijd was het ‘not done’ om die opleiding te doen. Terwijl ze heel graag piano speelde.

Wat moet ik er nou mee worden?

Ik vond het heel bijzonder dat ik op het conservatorium toegelaten werd. Ik heb er twee jaar lang van genoten om met anderen muziek te maken, maar ik dacht: ‘Het is wel leuk hoor, maar wat moet ik er nou mee worden?’ Ik haakte af en ben psychologie gaan studeren. Dat paste bij mijn natuurlijke motivatie om boeken te lezen en het menselijk gedrag en innerlijk  te verkennen.

Toen Nanne na een half jaar worstelen, net-wel-net-niet-halen van tentamens, onrust en frustratie weer eens bij me klaagde, stelde ik haar voor om een Motivatieanalyse te gaan doen bij Anton Philips, een bekende van me. Het zag er naar uit dat ze haar BSA (Bindend Studieadvies) niet zou halen (wat haar uiteindelijk wel gelukt is), en dan zou ze een goed alternatief moeten hebben voor een studie die haar beter paste. Want behalve een hoop frustratie kost zo’n verloren studiejaar ook een boel geld. Voor uitwonende kinderen, die je niet wilt laten lenen, ben je al gauw € 5.500 per jaar kwijt. De investering ter waarde van € 750 (voor jongeren) voor de motivatieanalyse vond ik daar ruimschoots tegenop wegen.

Nanne deed een motivatieanalyse bij Anton Philips en dat hielp haar om tot een andere keuze te komen: Europese Studies. Inmiddels zit ze in het tweede jaar en komt vol enthousiaste verhalen thuis: ‘Ik vind het ontzettend interessant, ook al weet ik nog niet wat ik er mee moet worden.’ Dat is een heel andere toon! Nu heeft ze een studie gevonden waar ze van nature voor gemotiveerd is. Het motivatiepatroon dat Anton Philips samen met haar heeft gevonden is haar hele leven geldig, zodat het haar bij elke keus in studie en werk kan helpen.

Welke rol speelde het kijken naar Dr. Phil en America’s Next Topmodel dan in Nanne’s leven? Ze keek gewoon graag naar die programma’s. Ze kon vaak niet wachten tot die programma’s in het Nederlands verschenen dus moest ze ze wel in het Engels op internet bekijken. En dus moest ze wel Engels leren anders kon ze haar favoriete programma’s niet kijken! Nanne: ‘Ik vond het hartstikke leuk er langzaamaan achter te komen dat ik steeds beter Engels kon en uiteindelijk zelfs in mijn eentje Engels kon lezen.’ Engels heeft ze nu gekozen als taal in haar studie.

Vak

Zo zie je maar dat het een vak apart is om een ander in te schatten op diens motivatie om een studie te gaan doen. Ik heb ook mijn motivatiepatroon laten maken bij Ton Philips. En daarin werd ik weer eens bevestigd dat ik mensen graag begeleid naar een lichter leven. Het werken met motivatieanalyse helpt daar uitstekend bij. Dus ben ik de opleiding gaan volgen om mijn cliënten te helpen aan een duidelijk motivatiekompas wat hen helpt hun werkleven op zo’n manier in te richten dat het voldoening geeft en meer impact heeft.

Wil je ook een duidelijk kompas hebben voor je loopbaan? Ik kan van harte Anton Philips boek aanbevelen: ‘De kracht van Motivatie, ontdek de weg naar je ideale loopbaan’ (2013). Het is opgezet als een zelfhulpboek.

Ps: Ik heb een jonger zusje dat alsnog de droom van mijn moeder heeft verwezenlijkt en nu violiste is. Ze wilde van jongsaf aan niet anders en dacht dat het niet mogelijk zou zijn dat je er je beroep van zou maken, tot ze zag dat ik naar het conservatorium ging…..

Vraag

Heb je (bijna) studerende kinderen die niet weten wat ze willen? Of misschien neefjes of nichtjes, pete/kleinkinderen? Hoe help jij ze bij het maken van hun keuze?

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.