17 May 2013  |
Tips voor Coaching

Een doordringende coachvraag

Ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker een zelfde soort vraag stel. Ik gebruik die vraag zowel voor mezelf of als coach voor mijn cliënten. Ik weet niet waar ik die vraag vandaan heb. Ik heb het niet geleerd in een cursus of opleiding. Of misschien ook wel, maar dat ben ik me dan niet bewust.

Het is een vraag die diep doordringt naar de kern van een situatie waarin ikzelf of mijn cliënt vast kan zitten. De vraag helpt me zicht te krijgen op de kern van die situatie. De vraag is ontstaan vanuit het besef dat we zowel een persoon zijn in ons leven als ‘liefdevol bewustzijn’ waarin die persoon verschijnt. En vanuit het besef dat we  betekenisgevers zijn.

Ik wil die vraag graag met je delen. Wie weet levert het jou ook veel op in jouw werk als coach met je cliënten of in je eigen ontwikkeling. Het kan je helpen met wat afstand naar je eigen leven te kijken.

De vraag gaat als volgt:

Stel je kunt een gesprek voeren met de innerlijke schrijver van jouw levensverhaal. Deze schrijver heeft jouw levensverhaal bedacht en jou een speciale rol als held gegeven. Hij is erg op de held gesteld. Hij heeft de situatie waar je nu in zit met aandacht en liefde vorm gegeven en alles zorgvuldig uitgedacht om de held in het verhaal een kans te geven om een ontwikkeling door te maken op een manier waar de lezer door geraakt kan worden. Als je hem zou vragen welke bedoeling hij heeft met jou als held in je levensverhaal, wat zou hij dan antwoorden? 

Het is een vraag die een zekere timing nodig heeft. Hij is niet altijd passend en soms moet jij of je cliënt eerst een tijdje gezocht en nagevoeld hebben voor je aan deze vraag toe bent.

En het antwoord op de vraag kan makkelijker komen als jij (of jij samen met je cliënt) in hoger bewustzijn bent. Daarom is het fijn als je als coach je bewustzijn kan verruimen. En dat verruimde bewustzijn kan je cliënt ook makkelijker vinden als je met je cliënt een meditatieve oefening hebt gedaan aan het begin van het gesprek waar deze vraag in voorkomt.

Ik nodig je van harte uit om deze vraag op een rustig moment uit te proberen en antwoorden bij jezelf op te laten komen. Misschien terwijl je in de tuin werkt of wandelt en kijkt naar de ontluikende natuur. Ik wens heldere inzichten met deze vraag!

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.