Ik wil je graag vertellen over Raya and the Last Dragon, een nieuwe animatiefilm van Disney.

Het verhaal speelt zich af in Kumandra. Een land verscheurt door wantrouwen. Raya vraagt hulp aan de draak, Sisu.

Sisu gaat uit van vertrouwen en begint een charmeoffensief bij de vijanden van Raya. Dat leidt tot hilarische situaties èn tot verraad. Te goed van vertrouwen blijkt niet te werken.

Namaari, de vijand van Raya, gaat uit van wantrouwen. Ze vergroot uit wat er mogelijk niet veilig is aan Raya. Ze wil daarop vooruitlopen om zo haar eigen stam veilig te stellen. Door haar acties roept ze wraak op bij Raya.

Raya probeert van alles: vechten, vluchten, vriendschap sluiten, toenadering en wraak. Ze maakt uiteindelijk een transformerende keuze op het moment dat haar wereld definitief instort.

Als je uit gaat van blind vertrouwen, zoals de draak Sisu, bekijk je de ander niet echt. Je hebt geen contact met de realiteit. Je bent er niet op voorbereid als die ander, met opzet of onbedoeld, je vertrouwen beschaamt.

Als je uitgaat van een opwaartse spiraal van vertrouwen bekijk je de relatie en de ander zoals die is. Je maakt contact. Je onderzoekt waar je de ander in kan vertrouwen. Welke stap je kan zetten om vertrouwen op te bouwen. Vanuit de reactie van de ander ga je weer verder met een volgend stapje.

Wat je aandacht geeft groeit.

Hoe zit dat in de relatie met jezelf?

Ik ben begonnen met een cursus Italiaans op DuoLingo. Ik vertrouw mezelf nog lang niet om te gaan coachen in het Italiaans. Dan zou ik niet in contact zijn met de realiteit.

Ik vertrouw mezelf wel in mijn leerproces. Na twee maanden ben ik nog steeds trouw bezig met mijn dagelijkse lesjes.

Ik weet niet of ik ooit ga coachen in het Italiaans. Maar ik kan me voorstellen dat ik stapje voor stapje verder kom. Tot ik zelfs een boek in het Italiaans kan lezen.

Welk ene aspect in je relatie met jezelf wil jij ontwikkelen?

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.