7 June 2021  |
Bewustzijn, Persoonlijke ontwikkeling

Vertrouwen opbouwen

Ik wil je graag vertellen over Raya and the Last Dragon, een nieuwe animatiefilm van Disney.

Het verhaal speelt zich af in Kumandra. Een land verscheurt door wantrouwen. Raya vraagt hulp aan de draak, Sisu.

Sisu gaat uit van vertrouwen en begint een charmeoffensief bij de vijanden van Raya. Dat leidt tot hilarische situaties èn tot verraad. Te goed van vertrouwen blijkt niet te werken.

Namaari, de vijand van Raya, gaat uit van wantrouwen. Ze vergroot uit wat er mogelijk niet veilig is aan Raya. Ze wil daarop vooruitlopen om zo haar eigen stam veilig te stellen. Door haar acties roept ze wraak op bij Raya.

Raya probeert van alles: vechten, vluchten, vriendschap sluiten, toenadering en wraak. Ze maakt uiteindelijk een transformerende keuze op het moment dat haar wereld definitief instort.

Als je uit gaat van blind vertrouwen, zoals de draak Sisu, bekijk je de ander niet echt. Je hebt geen contact met de realiteit. Je bent er niet op voorbereid als die ander, met opzet of onbedoeld, je vertrouwen beschaamt.

Als je uitgaat van een opwaartse spiraal van vertrouwen bekijk je de relatie en de ander zoals die is. Je maakt contact. Je onderzoekt waar je de ander in kan vertrouwen. Welke stap je kan zetten om vertrouwen op te bouwen. Vanuit de reactie van de ander ga je weer verder met een volgend stapje.

Wat je aandacht geeft groeit.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.