18 November 2020  |
Burn-out, Stress, Stress en werk

Recept voor romige coronastress

Hèt recept voor een akelige uitputting die nog maandenlang zal nasmaken.

 1. Neem een te klein bureau, een keiharde stoel, langzaam werkende laptop, haperende wifi en een kilo zeurende huisgenoten.
 2. Noteer al je te nemen acties op verschillende plekken in je laptop, in je mailprogramma, op post-its, in schriftjes en op werklijstjes die je in het zicht op je bureau legt op zo’n manier dat je er onrustig van wordt.
 3. Meng dit met geprinte artikelen die je nog moet lezen.
 4. Voeg pittig achterstallig werk toe en zorg er voor dat alles even urgent als belangrijk is zodat het ’s avonds zwaar op de maag ligt.
 5. Wees tussendoor, ’s avonds en in het weekend bereikbaar en reageer direct, met smaak, op werkmailtjes en -appjes. Neem er de tijd voor om ze goed te proeven. Zo voorkom je herstel en kun je je week uitgeput weer beginnen.
 6. Neem geen informeel contact meer op met collega’s en leidinggevende zodat je je weerzin en stress steeds meer opklopt.
 7. Voeg een flinke scheut omgevingsgeluid toe van bladblazers, vuilnisophalers, in de tuin werkende buren, aanbellende pakketdiensten en laat de walging goed rijzen.
 8. Weersta de verleiding om naar buiten de natuur in te gaan om je gedachten te laten sudderen.
 9. Plan vooral geen suddertijd tussen je videocalls maar werk achter elkaar door.
 10. Loop niet weg van het kookproces. Blijf in je laptop roeren, verdraag je weerzin tegen wat je doet. Neem een kooktijd tot elf uur ’s avonds zodat alle lol in het werk kapot gekookt is.

Tips

 • Verlies van smaak en concentratie komen het best tot hun recht als je je laat storen via telefoon, app en social media terwijl je een taai project laat aanbranden.
 • Houd je met andere gerechten bezig terwijl je een videocall hebt.
 • Schat de tijd voor je videocalls consequent te laag in en laat ze uitlopen zodat je humeur flink overkookt.
 • Houd je irritatie onder hoge druk doorkoken en reageer je af op wie er maar in de buurt is zodat je je huisgenoten deelgenoot maakt van je kookkunst.
 • Negeer brandlucht of signalen van vermoeidheid en ga door.
 • Laat het werk niet los. Zorg dat je er echt goed gaar van wordt.

Suggestie

Restjes van bittere en bijna bedorven taken kun je desgewenst bij elkaar mengen als ingrediënten voor een walgelijke pannenkoek zodat je met frisse weerzin de volgende dag aan je ontbijt zit.

Even serieus

16-20 november is de week van de werkstress. CSR Centrum heeft een actie. Je kunt jezelf gratis checken op aangebrandheid, pardon, opgebrandheid.

Pas goed op jezelf. Werk jezelf niet over de kop. Het leven is bedoeld om van te genieten. Niet om roofbouw op te plegen.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.