4 June 2017  |
Bewustzijn, Mediteren, Persoonlijke ontwikkeling

Herstel je innerlijk kompas

Meer en meer oefen ik me erin om haast serieus te nemen als signaal om stil te staan. Ik kan en hoef niet alles tegelijk. Ik wil me niet langer laten sturen door die innerlijke enthousiasteling die zóveel wil doen en beleven dat het niet leuk meer is. Ik wil de tijd hebben te luisteren naar mijn innerlijk kompas. Haast is een signaal om weer terug te schakelen. Ik geef je twee voorbeelden.

Annemieke: Haast en wachten

‘Ik  wacht op het station op André. Hij komt me ophalen. Er is geen OV fiets beschikbaar. Bewust pak ik geen mobiel of boek om mezelf bezig te houden. Ik  sta daar in de zon met mijn nieuwe jurk aan. En wacht. Gedachten als : ‘Ik heb haast, ik moet iets doen, ik heb geen tijd hiervoor’ smelten weg. Langzaam dringen de kleuren en bewegingen om me  heen zich aan me op. Er komt de realisatie dat alles waargenomen wordt. Er is een diepte in dat waarnemen. Een mysterie dat intiem is in mezelf. Het voelt als liefde. Ik voel me meer en meer ontvankelijk. Vanuit die liefde ontstaat een gevuldheid in het wachten. Een prettig, sappig, levendig gevoel.

Later vertel ik André over deze ervaring. Het doet me denken aan mijn zwangerschap 25 jaar gelden. De gemiddelde duur voor een tweelingzwangerschap is 37 weken. Maar na 37 weken kwamen mijn dochters niet. Ook niet na 38 weken. Ik wachtte. Een niet ingevulde tijd die weken duurde. Een tijd waarin ik aan geen enkele verwachting hoefde te voldoen. Dat wachten had een ontvankelijkheid, diepte en rust. Gevuld met liefde voor twee ongeboren kinderen. Pas nadat ze voldragen waren, na 40 weken, kwam de bevalling op gang.’

André: Hoe blijf ik trouw aan mezelf?

André werkt als trainer en coach in diverse organisaties met verschillende culturen. Hij gelooft dat medewerkers maximaal kunnen bijdragen als ze helemaal zichzelf zijn en al hun talenten en kwaliteiten meenemen naar hun werk. Autonome en gepassioneerde mensen hebben de meeste energie en zijn in staat om de meest bijzondere resultaten te creëren voor hun klanten en collega’s. De opdrachtgevers van André geloven daar ook in, maar de praktijk is weerbarstig.

André vertelt me dat hij bij een bepaalde klant uit de financiële sector steeds een appèl voelt om rationeel, nuchter en zakelijk op te treden, terwijl hij staat voor voelen, intuïtie en openheid. In dat appèl voelt André een grote druk om mee te doen met de cultuur van de klant, terwijl zijn innerlijk kompas hem toefluistert dat hij trouw mag blijven aan zijn geloof en ervaring.

In dat spanningsveld maakt André iedere keer weer de weg naar binnen die de juiste richting geeft. Als hij contact maakt met zijn ademhaling, aandacht geeft aan zijn hartslag, en durft te vertrouwen op zijn intuïtie, dan spreekt hij vanuit zijn hart. Dan durft hij op een krachtige én kwetsbare manier te laten zien waar hij voor staat.

Human Doings

Deze voorbeelden laten zien hoe we gewoonlijk gedreven worden door onze gedachten en de verwachtingen van onze omgeving. We willen presteren, we willen het goed doen, we willen resultaten, we willen effectief en efficiënt zijn. En dat doen we dan door te vertrouwen op ons hoofd, op onze gedachten. Je zou kunnen zeggen dat we in dit perspectief vooral ‘human doings’ zijn, die altijd bezig moeten zijn om zich goed te kunnen voelen. Human doings die geloven dat hard werken en verstandige dingen doen het meeste opleveren.

Maar er is ook een andere weg. Een weg die in onze cultuur niet zoveel bekendheid heeft, namelijk de wijsheid van het hart, intuïtie en hogere zelf. Juist door de tijd te nemen om stil te staan en te vertragen, kunnen we onszelf toegang geven tot een andere informatiebron. Juist door ‘ergens mee te zitten’ en er niet voor weg te lopen, kunnen we komen tot een dieper besef en groter inzicht. Juist door te durven wachten op een heldere inval, en niet voortdurend te blijven rennen, kunnen we ons openen naar onze innerlijke wijsheid. Dit zou je de weg van ‘human beings’ kunnen noemen. De kwaliteit van innerlijk rust en contact met je ‘zijn’.

Meditation on the market place

Ja, maar is dat niet erg zweverig? Is al dat mediteren en de weg van het hart wel iets voor mij? Want ik moet gewoon elke dag heel veel doen vanuit al mijn verantwoordelijkheden, privé of in mijn werk!

Spiritualiteit en meditatie zoals wij dat gebruiken is zeker niet zweverig, en is juist heel goed te gebruiken in je dagelijks leven. Vrijwel iedereen verlangt naar een goede gezondheid, fijne relaties, en prettige materiële omstandigheden. En juist het proces van meditatie en contact maken met je hoger zelf, geeft je het fundament voor die verlangens. Juist door regelmatig te vertragen en ‘ergens mee te gaan zitten’, ontstaat de ruimte voor heldere keuzes en krijg je de gedachten die je op jouw pad houden. ‘Meditation on the market place’ wordt dit ook wel genoemd. Niet op een bergtop gaan zitten, maar juist in het dagelijks leven toepassen van je meditatie.

Net als een tuin onderhoud nodig heeft om tot bloei te komen, is er onderhoud nodig van het aanvoelen van je innerlijk kompas. Heb je voldoende commitment aan jezelf om dat onderhoud te doen? Of laat je je leiden door je omgeving?

Dit blog heb ik geschreven samen met André Jansen. Mijn vakgenoot Anita Roelands heeft me geïnspireerd tot deze nieuwsbrief met haar blog haast als signaal.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.