14 april 2017  |
Bewustzijn, Transformatie

Zelf sturen of je laten sturen?

Mijn vorige blog ging over een violiste die vanuit spanning en onrust haar examen voorbereidde. Haar leraar hielp haar om een ander uitgangspunt in haar leven te vinden: ontspanning, rust en bezieling. Ze liet zich door hem sturen.

De vraag is: Wie staat er aan het stuur in haar leven?

Ze liet zich eerst sturen door het principe van concurrentie zoals zich dat weerspiegelde in de wereld om haar heen: Ik moet hard werken om beter te zijn dan andere violisten.

Na een periode van rust kon ze zich laten leiden door het principe van schoonheid: Door contact met anderen, de rust en het mysterie in zichzelf kon ze op haar viool een verhaal vertellen dat haar leraar raakte.

Door de leiding van haar leraar te volgen kreeg de violiste meer contact met het mysterie in zichzelf van waaruit ze de ‘muziek in zichzelf’ kon vinden. Ze was mindful zelf aan het stuur.

Het hogere

Dus de vraag is niet of je zelf initiatief neemt in je leven of dat je je laat sturen door je omgeving, of dat je ‘maar’ afwacht. De vraag is of je dat kunt doen vanuit het hogere in je. Onder het hogere versta ik het Mindful Zelf. Dat zelf in je dat verder gaat dan je dagelijkse ik of persoonlijkheid. Sommigen noemen het ziel, het mysterie of God. Het kan gaan om een gevoel van vertrouwen, een innerlijke helderheid, een weten dat het klopt als je zus of zo doet. Het kan een ervaring geven van positieve flow in je acties.

Vaak heeft het te maken met de tijd nemen om te luisteren naar een innerlijke stem of gevoel. Tijd om te luisteren of dat wat je leest of wat een ander je adviseert met je Mindful Zelf resoneert. Of je dan actie moet nemen of afwachten, of je je naar een ander moet richten of juist naar jezelf, dat blijkt dan omdat je het toetst aan het Mindful Zelf in je.

Sta jij zelf aan het stuur in je leven of laat jij je sturen? Word je door anderen geleefd? En als je zelf lijkt te sturen, wie of wat is het zelf dat stuurt? Is het kramp, onrust of angst? Of lukt het je om je leven te sturen en laten sturen vanuit rust, bezieling en vertrouwen?

 

Met dank aan Adriaan Hogendijk en de tekst ‘Ben je zelf stuurman geweest?’ uit De schoonheid van coachen.

Relevant blog over dit onderwerp: ‘Hoe zet ik mezelf aan?’

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.