2 May 2016  |
Chronische Stress, Duurzaam, Stress en werk

Je krijgt meer voor elkaar als je minder uren werkt

50 uur tot 70 uur per week met je werk bezig zijn. Zo heb je impact is de gedachte. Afgelopen maanden kwam ik dit idee bij verschillende cliënten tegen. Vooral bij ambitieuze twintigers en dertigers.

Maar ellenlange werkuren maken ons niet productiever. Ze brengen meer stress en vernauwen ons denken. En omdat we dommer worden, overzien we niet wat we aan het doen zijn en gaan we nog harder werken. Wat ons nog minder productief maakt.

‘Ja maar, dat doet iedereen bij ons.’

De verleiding om te doen wat anderen doen is groot. En zo maken we elkaar massaal dommer, onproductiever en ongezonder:

  • Dommer: Door lange uren achter elkaar te werken kun je minder goed reflecteren. Reflecteren is de basis van je intellectuele en empathische vermogen. (Theo Compernolle).
  • Onproductiever: Landen met lange werkuren hebben een lage productiviteit.
  • Ongezonder: Uit een nieuwe studie blijkt dat wie heel lange uren maakt 33 procent meer risico loopt om een beroerte te krijgen. (De Morgen)

Ford heeft twaalf jaar lang onderzoek laten doen naar arbeidsproductiviteit in samenhang met het aantal werkuren per week. Het bleek dat zijn werknemers bij een 40-urige werkweek meer productie leverden dan bij een 50- of 60-urige werkweek. Hij heeft toen in de jaren 20 van de vorige eeuw de 40-urige werkweek ingevoerd. De productiviteit in zijn fabrieken steeg.

Als je niet duurzaam met je eigen energie omgaat kun je niet betekenisvol bijdragen aan een waardevolle toekomst. Duurzaamheid begint bij jezelf.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.