18 June 2014  |
Mediteren, Transformatie, Voelen en mediteren

Coaching van de binnenwereld

Er is de ene kant van de 50 en voor mij, over een week, de andere kant.

Er is de ene kant van het leven, de buitenwereld, en de andere kant, de binnenwereld.

Een coachcliënt van me was vooral gericht op haar buitenwereld. Ze was boos en gefrustreerd als iets niet  liep zoals ze wilde. Ze leverde zelf uitstekend werk en als anderen dat niet deden, en te laat waren met hun cijfers, werd ze nijdig en ging ze mopperen. Ze keek vanuit zichzelf naar de buitenwereld en wat ze daar zag vond ze niet goed. 

Haar omgeving had er last van. Tijdens de coaching begeleidde ik haar om meer naar haar binnenwereld te kijken: wat voelt ze, hoe denkt ze over anderen, welk perspectief neemt ze in? En is er een ander perspectief mogelijk?

Wat ze ontdekte was dit: De binnenwereld beïnvloedt de buitenwereld en is ermee verweven.

Onlangs had ik haar aan de lijn om terug te blikken op de coaching. Ze vertelde dat ze nog steeds mopperde. Gelukkig maar. Als ze alles maar mooi en aardig zou gaan zitten vinden, zou ze geen constructieve bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf waar ze werkt. Ze hoeft haar onderscheidingsvermogen niet af te leren. Haar omgeving kan profijt hebben van haar kritiek.

Tegelijkertijd blijkt ze beter in haar vel te zitten. Ze kijkt naar anderen en is nieuwsgierig. Ze vraagt zich meer af wat er in hun binnenwereld leeft. Ze gaat gesprekken met haar leidinggevende aan omdat ze wil weten welk effect haar gedrag heeft op zijn binnenwereld. En omdat ze hem wil helpen zijn binnenwereld te verkennen.

Wat een prachtige verandering: Een vrouw die meer vanuit haar binnenwereld contact maakt met de binnenwereld van anderen. Ze was erg tevreden met het traject.

Het blijft iets ongrijpbaars, die binnenwereld. Grotendeels onzichtbaar voor het oog van de ander is het voelbaar en ervaarbaar voor onszelf.

Hoe doe jij je werk? Vanuit het besef van je eigen innerlijke wereld? En die van de ander? Of loop je daar ongemerkt langs? Mis je de subtiliteiten? De kansen op ontroering en aangeraakt worden door de binnenwereld van de ander?

Via meditatie leer je die oneindig grote binnenwereld meer te verkennen.

Op 25 juni word ik 50 jaar. Ik ben benieuwd wat ik na mijn 50e nog meer ontdek over mijn binnenwereld.

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.