Werk als spel
10 September 2013  |
Loopbaankeuze, Mediteren, Motivatieanalyse, Stress en werk

Zit je op je plek in je werk?

Het kan veel stress opleveren als je niet op een werkplek zit die je motiveert. Er is voor ieder een natuurlijke plek om te werken die je stimuleert om het beste van jezelf te geven op een manier die je voldoening geeft. Dan zal het niet stressvol zijn. Dan ga je, net als mijn vader, met plezier naar je werk en kun je het jarenlang met voldoening doen. (Mijn vader was jurist en bleef tot zijn 73e doorwerken).

Als je op een plek zit die niet past, of minder dan 70 % past, zul je je energie niet optimaal kunnen gebruiken, of zelfs verliezen en leeglopen. En dan kan je in een neerwaartse spiraal van stress komen.

Violiste

Een voorbeeld van iemand die heel gemotiveerd is voor haar werk is een violiste die als klein meisje al heel graag viool wilde spelen. Ze is er sinds haar achtste levensjaar mee bezig en heeft er nu als veertiger nog steeds niet genoeg van. Het laten klinken van haar viool en mensen daarmee bekoren is haar lust en haar leven. Na het doorlopen van het conservatorium, kreeg zij altijd veel aanbiedingen in haar vak.

Maar, ondanks dat ze in haar werk vaak inspirerende concerten heeft kunnen geven, heeft ze niet altijd helemaal op haar plek gezeten. Soms waren de omstandigheden waarin ze werkte niet stimulerend voor haar persoonlijke ontwikkeling, of gaf de rol die ze had haar niet de voldoening die ze zocht. En soms kreeg ze niet het soort erkenning dat ze nodig had. Herhaaldelijk heeft ze na veel wikken en wegen moeten besluiten een plek in een ensemble op te geven omdat het niet helemaal bij haar aansloot.

Gelijkwaardigheid

Met vallen en opstaan heeft ze zelfkennis ontwikkelt die haar hielp haar koers te bepalen. Ze ontdekte dat ze graag leiding wilde geven, kennis wilde overdragen vanuit gelijkwaardigheid en vanuit waardering voor haar bijdrage. Dat kan ze nu volop doen als aanvoerder in een ensemble dat haar goed ligt. Ze wordt daar zeer gewaardeerd, kan in gelijkwaardigheid bijdragen aan de klankvorming van het orkest en kan groeien als aanvoerder door de concertmeester af en toe te vervangen.

Haar zou heel wat stress bespaard zijn gebleven als ze eerder deze zelfkennis had gehad. Dan had ze makkelijker keuzes kunnen maken voor werk dat haar helemaal paste.

Herken je iets in dit verhaal van jezelf of iemand uit je omgeving? Ik lees graag je reactie.

 

Meer posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog post? Geef je op voor mijn mailing.