lastigGesprek

Het aantal mensen met stressklachten stijgt. Eén op de acht werkenden heeft inmiddels te kampen met stressklachten. En de klachten komen op steeds jongere leeftijd voor. Het ministerie van sociale zaken wil hier aandacht aan geven en heeft deze week de week van de werkstress georganiseerd met een congres als aftrap. Ik was erbij.

‘We wilden hier eigenlijk niet zijn’, zie mijn buurvrouw naast me tegen me. ‘Wij zijn gevraagd om iets te vertellen over onze stressaanpak, maar die hebben we niet. We hebben van het begin af aan een laag ziekteverzuim en hoeven dat niet omlaag te brengen. We werken voor meer geluk.’

Daar wilde ik meer van weten. Ik volgde haar naar de workshop waarin zij en haar collega’s vertelden over hun ‘goede praktijk om stress te reduceren’. Die aanpak hadden ze inderdaad niet. Ze hadden geen beleid gemaakt om stress te verminderen of het ziekteverzuim omlaag te brengen. Al sinds de oprichting, negen jaar daarvoor, werken ze op een manier waarbij het werkplezier centraal staat. Zelfstandig werkende teams zorgen voor elkaar en een interne psycholoog houdt de vinger aan de pols van het geluk van de werknemers. De onderzoeker die de workshop leidde bevestigde: ‘Werkplezier zit in het DNA van dit bedrijf.’ Schuberg Philis kreeg uit handen van minister Asscher de verdiende prijs voor de Goede Praktijken Competitie.

Het doet me denken aan de aanpak bij Buurtzorg. Deze stichting is twee keer op een rij uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Ze werken, net als Schuberg Philis met zelfstandig opererende teams, geen managers, geen controle, geen borging, geen visie of strategie. Vertrouwen dat de professionals het zelf kunnen regelen staat centraal.

Jammer genoeg is het onderwijs waar we in worden grootgebracht steeds minder gericht op werken vanuit vertrouwen. Twee weken geleden zag ik in het filmtheater de documentaire Alphabet. De documentaire is een ode aan de menselijke verbeelding in de vorm van een aanklacht tegen controlerend, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. De documentaire neemt de schokkende stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt:

‘We beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf: 98 % van de kleine kinderen is geniaal, 2 % van de jongeren die van school komen is dat nog.’

Ik had te doen met het ongelukkige Chinese jongetje dat door zijn school klaargestoomd wordt om te presteren. Dit gaat me aan het hart. Zo wordt in het onderwijs al de kiem gelegd voor een later systeem waarin mensen opbranden of afstompen.

De film laat gelukkig ook zien hoe het anders kan. Hoe je kinderen (en volwassenen) de ruimte kan geven om te spelen, om hun eigen weg te vinden om tot bloei te komen en om het besef te houden dat ze van nature goed zijn zoals ze zijn.

Hoe moet het zijn als je in het onderwijs werkt? Het is beslist niet makkelijk om te zorgen dat je daar niet opgebrand raakt. Om te zorgen dat je geïnspireerd blijft en vanuit je hart kan werken met de jongeren die de toekomst vormgeven via hun verbeelding.

Voor schoolleiders, teamleiders, afdelingsleiders en docenten in MBO, HBO en VO organiseren Saskia Teppema en ik een retraite Hartgericht Werken. Om onderwijsbetrokkenen te ondersteunen in het weer terugvinden van de vonk in zichzelf zodat ze aanstekelijk kunnen zijn voor de kinderen op school.

 

Meer informatie over de retraite Hartgericht Werken vind je hier. 

Interview met de oprichters van Buurtzorg.

Trailer van de film Alphabet. 

Je reactie is van harte welkom.

4 Reacties
  1. Mijn schooltijd heb ik doorgebracht op de IVO waar ik nog altijd dankbaar voor ben; creatief, individueel gericht onderwijs waarin de ontwikkeling van de kinderen als mens centraal stond.

  2. En de leerkrachten in het po dan???

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.