‘OMG!’.

Het duurt een tijdje voor ik begrijp wat ze hiermee bedoelt. Ze gebruikt het op het moment dat ze verrukt is van iets of helemaal vast zit en het totaal niet meer ziet zitten. Uitersten die steeds terugkeren door haar stripautobiografie heen.

Deze kreun is één van de prachtige vondsten van Maaike Hartjes in haar ‘Burn-out dagboek’. Ze klaagt over de saaiheid van haar bestaan. Ze reageert overoptimistisch als ze weer een beetje energie terug krijgt. Ze tekent liefdevol hoe haar vriend haar uit de put trekt als ze gaat freaken. Het is een boek vol zelfreflectie en -compassie.

De worsteling, depressie, paniek en vermoeidheid wisselen elkaar af met momenten dat de levenszin, ambitie en aspiratie ervan af spatten. Juist als talentvolle, gevoelige wereldverbeteraar is ze enorm kwetsbaar voor burn-out.

Ze leert uit vele gesprekjes met vrienden en familie. Ze verbetert de relatie met haar moeder. En, ooo, wat duurt die  burn-out lang! Wat is het moeilijk om te accepteren dat het niet sneller gaat dan het gaat. Maar na een half jaar kan ze optekenen dat het achter de rug is en dat ze weer in het zadel zit zonder dat het paard er met haar vandoor gaat.

‘Arme schat’ dacht ik geregeld. En ook: ‘Die ken ik van mezelf!’. Ik ben van haar gaan houden.

Een uiterst origineel en tegelijkertijd universeel verhaal. Super zorgvuldig vormgegeven. Met smaak in kleur en vorm. Een kunstwerk op zich.

Ik weet niet of het boek zo geschikt is voor iemand die midden in een burn-out zit. Je wilt dan misschien niet geconfronteerd worden met de ellende van een ander. Voor mij zou het wel werken.  Maar ik ben dol op strips. Zeker in deze vorm. Barbara Stok met haar autobiografische strip ‘Je geld of je leven’ (2004) over háár burn-out vond ik ook geweldig. En ik ben dol op boeken over zelfontwikkeling. Zelfs als ik zelf in de put zit. Juist als ik zelf in de put zit! Ik vind het mooi en hoopgevend om te lezen hoe een ander omgaat met tegenslag, om inzichten te krijgen  hoe je jezelf aan je haren uit het moeras trekt of om een autobiografie te lezen over een sterke vrouw (bijvoorbeeld ‘Sophie in Weimar’ van Thera Coppens). Daar lust ik wel pap van.

Het kan zijn dat je zo burn-out bent dat je moeite hebt om je te concentreren. Dat je last hebt van piekeren en dat je problemen hebt om nieuwe informatie tot je te nemen. Doe dan dit om jezelf af te leiden van de stress:

  • (Her-) lees kinderboeken.
  • (Her-) lees strips.
  • Herlees boeken waar je vroeger plezier in hebt gehad.

1 Comment
  1. Kun je nagaan hoe weinig ik op social media kom. Ik was helemaal kwijt wat OMG betekent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.