Tbilisi / ell on the banks of the Kura RiverIk krijg nog steeds reacties op mijn blog over introversie: Gebruikaaanwijzing voor introverte mensen. Er zijn mensen die me schrijven dat ze zichzelf herkennen als introvert, dat ze zich extravert moeten gedragen, daar de noodzaak van inzien, maar zich er niet lekker bij voelen.

Afgelopen weken ben ik aan het reflecteren gezet over mijn eigen werkzaamheden. Waar haal ik de meeste energie uit? Waar kan ik het meest betekenen voor mensen? En hoe zorg ik dat ik mezelf blijf opladen als introvert?

Misschien is het je opgevallen dat ik niet veel meditatiedagen en -cursussen meer aanbied? Ik heb er wat in tegengestribbeld, maar ik moet toch toegeven dat ik in deze periode van mijn leven meer uitdaging en voldoening vind in het individueel coachen van mensen dan in het begeleiden van meditatiegroepen. Ik geniet erg van het samen oplopen met één persoon en de groei die ik iemand zie doormaken. In het begeleiden van een groep word me dat minder zichtbaar en kan ik minder goed aansluiten bij wat 1 persoon nodig heeft.

Al een tijdje stak ik minder energie in het enthousiasmeren van mensen voor mijn meditatiegroepen en was ik meer gefocust op individuele coaching. Ik vond eigenlijk dat dat niet kon. Samen mediteren en zo je energie verhogen vind ik iets nobels om te doen. Het heeft een bepaalde status voor me. Maar als ik goed luister naar mijn hart, wil ik vooral goed aansluiten bij mensen om ze concreet verder helpen. En dan nog het liefst vanuit een organisatiecontext waarin coaching bij de leidinggevende in het hart zit. Zo kan ik aansluiten bij wat er vanuit de organisatie gebeurt en samenwerken in het tot bloei brengen van mensen in werk met veel uitdaging zoals snelle verandering, hoge eisen en complexe werkzaamheden.

Op die manier sta ik meer met de voeten in de klei, dichter op daar waar het gebeurt. Als meditatielerares zit ik verder weg. En bij het goeroegehalte van de positie als meditatielerares heb ik me nooit erg op mijn gemak gevoeld.

Dus, misschien wel voor het laatst, om er nog één keer volop van te genieten, begeleid ik op 18 december een meditatiedag. En eigenlijk vooral omdat Cees het me vroeg. En omdat Cees een bijzondere invalshoek heeft bij meditaties, die precies aansluit bij het archetype dat ik in mezelf de ruimte wil geven: De kluizenaar.

Want ga ik meer tijd inruimen om te mediteren in mijn eentje, meer tijd voor mezelf en mijn innerlijke wereld. Meer tijd om te schrijven, te wandelen en te reflecteren, zodat ik me kan opladen en in bevlogenheid kan blijven werken voor de mensen die ik individueel coach. En als het past stimuleer ik daarbij de kluizenaar in de ander.

Ik laat het werken met meditatiegroepen in 2016 los. Je kunt nog altijd wel bij me terecht voor individuele meditatiecoaching. Wel zo gezellig om samen te kluizenaren. Tenslotte zijn we altijd al in één/alleen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.