Voor elke ouder die een kind heeft dat eindexamen doet.

 

TeamcoachingMetAppreciativeInquiryDe overheid heeft plannen om de studiefinanciering voor studenten vanaf september 2015 grondig te veranderen. Studenten die studiefinanciering ontvangen, moeten deze lening binnen vijftien jaar terugbetalen. De plannen zijn nog niet goedgekeurd door de tweede kamer.

Maar het is verstandig vast vooruit te lopen op deze waarschijnlijke toekomst. Het maakt financieel veel uit of je kind dit jaar nog aan de studie begint of volgend jaar.

Voor een uitwonende student betekent de invoering van het stelsel dat hij zelf (of de ouders) €14.700 extra moet financieren. Voor een thuiswonende student komt het totaalbedrag op ongeveer €5300 extra. Bovenop de kosten die er met de oude stufi ook al waren.

Mocht je een zoon of dochter hebben die in dit jaar eindexamen doet, dan is het wijs om hem of haar te helpen een juiste studiekeuze te maken. Het is nog niet duidelijk of het switchen van studie gevolgen heeft voor de stufi, maar een jaartje naar het buitenland kun je beter uitstellen tot later. Voor zoveel geld kan je een aardige wereldreis maken tenslotte.

Op de site van de overheid staat het volgende: Studenten krijgen dan door het volgen van bijvoorbeeld een proefcollege of een studiekeuzegesprek bij een universiteit of hogeschool beter inzicht in de opleiding waar zij zich voor inschrijven. 

Maar voordat een student weet welk proefcollege of welke universiteit voor hem of haar interessant is, is het belangrijk om te weten wat de eigen natuurlijke motivatie is.

Met een duidelijk motivatiepatroon heeft een student een leidraad in handen om bewust en gefundeerd een studie te kiezen die voldoening geeft, die past, en waar hij of zij in kan uitblinken.

In het schooljaar 2007 – 2008 werd de studiekeuze training MotivatieKompas van Stichting Emergo uitgevoerd met alle leerlingen van 5 vwo van Huizermaat, in totaal 37 leerlingen. De leerlingen ontwikkelden door deze training een persoonlijk motivatieprofiel dat ze hielp om een studiekeuze te maken. Na een paar jaar werd duidelijk dat deze leerlingen een lagere studie-uitval hadden dan gemiddeld. (Zie Rapport studiecontinuiteit door MotivatieKompas). Een ander onderzoek aan vijf scholen in Den Haag en omstreken maakt duidelijk dat 100 van de 117 leerlingen beter kan onderbouwen waarom ze kiezen wat ze kiezen. (Zie Samenvatting evaluaties MotivatieKompas project TUd HHS 2013).

Voor een het studententarief van € 750, 4 uur huiswerk en drie gesprekken kan een aankomend student een motivatieanalyse bij me maken.

Begin op tijd. Het bespaart een hoop frustratie en geld.

Zoals bij mijn dochter die de verkeerde studie koos. 

 

Ik wil hier graag contact over

 

Kijk bij motivatieanalyse voor meer informatie over de methode.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.