We kijken samen naar het veelgebruikte flipovervel dat ik uit de stapel van al die andere Coachhuisgebruikers tevoorschijn tover.

Drie niveaus. Drie toestanden van, ja van wat, van leven? De meeste mensen gebruiken er maar één.

Ik leg uit hoe elk niveau in elkaar zit. Dit had ik op de flap gezet:

Hij maakt een aantekening in zijn schrijfboekje. Ik kan het wel waarderen dat hij de tijd neemt om tot zich door te laten dringen wat hij ziet. Ik werk graag met ingenieurs. Ze zijn praktisch ingesteld, voelen aan welke details er toe doen en hechten aan planning. Ik geef hem de tijd om de theorie te voorzien van herinneringen, inzichten en opties. Een simpel model, maar juist in zijn eenvoud geeft het houvast.

Ik stel me voor hoe mijn coachee zichzelf ziet terwijl hij de dag doorbrengt op het onderste niveau. Een werkdag die maar doorgaat. Waarin geen pauze zit, geen moment van reflectie, geen rust. In zijn hersenpan voeren bèta hersengolven de boventoon. Zijn hartcoherentie wordt steeds chaotischer. Het sympathische zenuwstelsel voert de boventoon boven het parasympathische zenuwstelsel (zie mijn artikel over chronische stress).  Hij is niet voor niets bij me vanwege burn-outklachten.

Deze effecten worden sterker naarmate de dag vordert. Zal hij af en toe flow ervaren? Meestal zal het gaan om de hyperstand (zie mijn vorige blog). Met oogkleppen op maakt hij de zaken af die op zijn bordje komen. Dit niveau is het niveau van beperking, focus, afhandelen van wat er te doen is.

Een handige toestand om in te vertoeven, dit niveau van doen. Je krijgt er dingen mee gedaan. Als het maar afgewisseld wordt met de andere niveaus. Jammer genoeg lukt het hem bijna niet om te stoppen. Hij is te gespannen en gaat maar door wat leidt tot sluipende chronische stress. Zo komt hij meer en meer in een negatieve stress spiraal.

Boven het niveau van doen, ligt het niveau van plannen: Overzien, taken op een rij zetten, prioriteiten kiezen, tijd inschatten, helikopteren, bedenken wat nodig is.

Wat stelt hij zichzelf voor bij het bovenste niveau, het niveau van Zijn? Momenten van rust, uit het raam staren, puur zijn. Ik vertel hem wat er in zijn hoofd gebeurt als hij daaraan toegeeft. In zijn brein voeren langzamere alfa hersengolven de boventoon. Zijn hartslag wordt coherent. Het parasympathische zenuwstelsel komt weer aan bod. De witte hersenmassa zorgt automatisch voor connecties tussen allerlei grijze hersencellen zodat nieuwe inzichten beschikbaar komen. Dit is het niveau waarop je langzamerhand toelaat dat je niets hoeft te doen. Je mag er zijn zoals je bent. Je bent er zoals je bent. De realisatie van dit niveau, dat er altijd al is, komt vaak in meditatie.

Het middelste niveau kun je benaderen vanuit de doen toestand. Vanaf de onderste trede. Na een drukke ochtend neem je de tijd om je planning bij te stellen. Op dat moment neem je de stress mee in de keuzes en planning die je maakt. Je plant stress in. Hij erkent dat zijn schaarse planningsmomenten vol onrust zitten. Zijn planning is altijd te krap.

Je kunt het middelste niveau ook benaderen van bovenaf, vanuit Zijn. Dan neem je de rust mee in je keuzes en planning. Je plant dan als vanzelf meer rust in. Zo krijg je een ruime planning.

Het schema herinnert hem er aan dat hij het hoogste niveau prioriteit moet geven.  Anders raakt het door de chronische stress uit het zicht.

Het is niets nieuws. Oude koek in nieuwe verpakking. Waarom laten zoveel mensen zich toch verleiden om maar op één niveau te leven? Gevangen in een stress spiraal? Ze verliezen hun helikopterview.

2 Comments
 1. Goedemorgen Annemieke,

  Dank voor je treffende en herkenbare manier van schrijven.
  Weer een inspirerend moment om mijn verse (doe)dag te beginnen !

  HG
  Ruud

  • Morgen Ruud,

   Leuk dat je reageert. Heb een fijne doedag!

   Warme groet,

   Annemieke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.