EFT tapping pointsIk gebruik verschillende methodieken als ik mensen coach. Daardoor is het niet altijd duidelijk wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan het resultaat. Maar na meer dan 7 jaar werken met EFT (Emotional Freedom Technique), ben ik ervan overtuigd dat het een belangrijk onderdeel is van het succes dat ik boek met mensen.

Hanneke Pronk, BIM specialist bouwkosten, stuurde me het volgende testimonial:

Zo’n 6 jaar geleden heb je mij gecoacht. Destijds werkte ik nog bij Inbo en durfde ik niet te spreken in een kleine groep mensen laat staan voor een grote groep te staan. Afgelopen weekend had ik het met een vriendin over coaching en welk effect dat heeft en moest ik er weer aan denken.  

Het uiteindelijke resultaat van jouw coaching: Van niet iets durven te zeggen in zelfs hele kleine groepen in 2008, naar voor 100 man staan in 2012 en in maart van dit jaar voor een groep van 450 man een presentatie houden.

Nogmaals bedankt voor je 5 a 6 sessies.  

Ik heb Hanneke in de eerste sessie leren werken met EFT. We hebben geklopt op haar angst in groepen. De emotie werd gelijk minder. En ze liet me na enkele dagen weten dat ze met weinig angst een presentatie had gegeven. De angst bleef weg. We hebben nog een paar keer EFT toegepast en ze ging ook zelf aan de slag met EFT. Tijdens de overige sessies hebben we aan andere aspecten van presenteren gewerkt.

Ik weet dat het werkt. En toch voel ik me er ongemakkelijk bij. EFT is een vorm van ‘Energy psychology’. De methode is namelijk gebaseerd op acupunctuur en gaat uit van het bestaan van meridianen. Wie werkt er nu met zoiets wazigs als meridianen en energie? Elke keer als ik EFT introduceer bij een coachee, ben ik weer bezorgd dat ze me als een charlatan ziet en me de rug toekeert.

Deze zorg hield mijn kritische kant de afgelopen tijd flink bezig. Als EFT steeds zo goed werkt in mijn praktijk, hoe zit het dan met de wetenschappelijke onderbouwing ervan? Gelukkig zijn er mensen die zich daar serieus mee bezig hebben gehouden. Ik heb wat zaken op een rijtje gezet.

Wat blijkt:

 • Er zijn meer dan 60 onderzoeken verschenen over energy psychology in peer review journals zoals in the Journal of Clinical Psychology, the Journal of Nervous and Mental Disease and the APA journals of Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training and Review of General Psychology.
 • 20 daarvan zijn randomized control trials (rigor methodology).
 • 90 % van die onderzoeken laten zien dat het erg effectief is.

Een voorbeeld:

Dawson Church heeft onderzoek gedaan naar de invloed van EFT op de expressie van genen. Hij heeft 16 oorlogsveteranen laten begeleiden met EFT. Voor en na de behandeling werden hun genen onderzocht. Het bleek dat verschillende genen veranderd waren na de behandeling. Ze werden aan of uit gezet. Zo gingen genen voor de werking van het immuunsysteem aan en genen die te maken hebben met het ontstaan van ontstekingen uit.

Wetenschap is een voortdurend onderzoeksproces. Zo zijn er verschillende aannames die de laatste decennia via wetenschappelijk onderzoek zijn achterhaald. Ik noem er vier:

 • DNA bepaalt je gezondheid. De laatste decennia is het onderzoeksveld van de epi genetica sterk in opkomst. Centraal daarin staat het inzicht dat de omgeving (zoals voeding, stress en sociale omgeving) belangrijker is voor je gezondheid dan het DNA. Je DNA is niet meer dan een blauwdruk waar de proteïnen in de cel gebruik van maken, afhankelijk van de informatie die ze uit de omgeving krijgen. Je eigen gedachten en verwachtingen worden door je cellen ervaren als ‘omgeving’.
 • Het brein ontwikkelt zich niet meer vanaf je 25 e. De laatste decennia is via onderzoek duidelijk geworden dat het brein plastisch is. Het ontwikkelt zich voortdurend tot je dood aan toe. Hoe meer je ervan overtuigd bent dat je brein zich kan ontwikkelen, des te meer je brein dat ook zal doen als je het daartoe uitdaagt.
 • Meridianen bestaan niet. Onderzoekers in Zuid Korea hebben een manier ontdekt om een circulair systeem in het lichaam zichtbaar te maken met blauwe kleurstof. Dit systeem geleidt onder andere bio fotonen of licht. Het wordt het Primo vasculair systeem genoemd (PVS). Je kunt via google meer informatie vinden.
 • Het gaat ‘maar’ om een placebo effect. Het placebo effect blijkt te duiden op een belangrijk vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Dit vermogen wordt sterk beïnvloed door je verwachting dat het zal herstellen. Hoe je denkt over je lichaam en wat je verwacht van een pil of behandeling maakt veel verschil. Het werkzame deel van EFT is meer dan een placebo.

Op 7 november kun je kennismaken met EFT tijdens de Landelijke EFT Dag. Verschillende eft professionals geven introducties en individuele sessies. Ik doe dat vanuit het Coachhuis in Hilversum. Geef je op en leer je eigen belemmerende emoties en gedachten te veranderen zodat je leven zich optimaal kan ontwikkelen.

Eerder blog over EFT: Nu kan ik wel ophouden met coachen.
Meer informatie over onderzoek naar EFT.

2 Comments
 1. Geweldige blog, Annemieke. Het is zo bijzonder dat de wetenschap steeds meer van ons werk met EFT kan onderbouwen. Vandaag heb ik een EFT workshop gegevens aan 40 coaches van Coaching Nederland. Mijn favoriete quote van de grondlegger van de kwantummechanica,Werner Heisenberg “De energie kan beschouwd worden als de oorzaak van alle veranderingen in de wereld.”

  • Dank je, Yvonne. Ik vind het een kunst om uit te leggen wat bedoeld wordt met ‘energie’. Ik denk dat coachees gillend weglopen als ik het ga hebben over ‘energie’. Misschien in een volgend blog.

   Fijn dat je de bekendheid met EFT verbreidt door zo’n workshop! Ik ben benieuwd hoe ze het vonden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.