open-hartEr is de ene kant van de 50 en voor mij, over een week, de andere kant.

Er is de ene kant van het leven, de buitenwereld, en de andere kant, de binnenwereld.

Een coachcliënt van me was vooral gericht op haar buitenwereld. Ze was boos en gefrustreerd als iets niet  liep zoals ze wilde. Ze leverde zelf uitstekend werk en als anderen dat niet deden, en te laat waren met hun cijfers, werd ze nijdig en ging ze mopperen. Ze keek vanuit zichzelf naar de buitenwereld en wat ze daar zag vond ze niet goed. 

Haar omgeving had er last van. Tijdens de coaching begeleidde ik haar om meer naar haar binnenwereld te kijken: wat voelt ze, hoe denkt ze over anderen, welk perspectief neemt ze in? En is er een ander perspectief mogelijk?

Wat ze ontdekte was dit: De binnenwereld beïnvloedt de buitenwereld en is ermee verweven.

Onlangs had ik haar aan de lijn om terug te blikken op de coaching. Ze vertelde dat ze nog steeds mopperde. Gelukkig maar. Als ze alles maar mooi en aardig zou gaan zitten vinden, zou ze geen constructieve bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf waar ze werkt. Ze hoeft haar onderscheidingsvermogen niet af te leren. Haar omgeving kan profijt hebben van haar kritiek.

Tegelijkertijd blijkt ze beter in haar vel te zitten. Ze kijkt naar anderen en is nieuwsgierig. Ze vraagt zich meer af wat er in hun binnenwereld leeft. Ze gaat gesprekken met haar leidinggevende aan omdat ze wil weten welk effect haar gedrag heeft op zijn binnenwereld. En omdat ze hem wil helpen zijn binnenwereld te verkennen.

Wat een prachtige verandering: Een vrouw die meer vanuit haar binnenwereld contact maakt met de binnenwereld van anderen. Ze was erg tevreden met het traject. 

Het blijft iets ongrijpbaars, die binnenwereld. Grotendeels onzichtbaar voor het oog van de ander is het voelbaar en ervaarbaar voor onszelf.

Hoe doe jij je werk? Vanuit het besef van je eigen innerlijke wereld? En die van de ander? Of loop je daar ongemerkt langs? Mis je de subtiliteiten? De kansen op ontroering en aangeraakt worden door de binnenwereld van de ander?

Via meditatie leer je die oneindig grote binnenwereld meer te verkennen.

Op 25 juni word ik 50 jaar. Ik ben benieuwd wat ik na mijn 50e nog meer ontdek over mijn binnenwereld. Ik tracteer met een aanbieding voor de eerste module van mijn nieuwe online meditatieprogramma Transformeren vanuit je hart voor € 50 (ex btw, geldig tot 26 juni).

2 Comments
 1. Hallo Annemieke,
  Via Ellen van Os kom ik op je website en heb het artikel over verbondenheid gelezen. Wat mooi, ook hoe de verbondenheid groeit en verandert naarmate je elkaar langer kent. Je schrijft overigens lekker compact.

  Die binnenwereld spreekt me heel erg aan, juist omdat ik die de afgelopen 2 jaar met intensieve coaching heb herontdekt en opnieuw in kaart heb gebracht. Ik ken nu mijn missie en talent en kan mijn kern-energie weer aanspreken.
  Ik heb gemerkt dat ik geleidelijk aan in mijn leven de buitenwereld heel erg veel invloed heb laten krijgen op mijn binnenwereld, wat me een aantal beperkende overtuigingen heeft opgeleverd, zoals “anderen zijn belangrijker dan ik” en “ik mag anderen niet teleurstellen” (de buitenwereld dus). Dat heeft een behoorlijk aantal interne conflicten opgeleverd.

  Voor mij gaat het dus juist om de relatie tussen mijn binnenwereld en mijn buitenwereld. Een oude vriend maakte me erop attent dat het belangrijk is om daar ook consistent in te zijn. Als ik bijvoorbeeld “ja” zeg op iets in de buitenwereld, zeg ik dan ook overtuigd “ja” naar binnen? Doe ik iets halfhartig omdat ik eigenlijk aan het pleasen ben?

  Dus ja, de twee werelden zijn verweven en beïnvloeden elkaar en het is dus (in ieder geval voor mij) belangrijk om je daarvan bewust te zijn en ze goed te (onder)scheiden.

  Sinds mijn herontdekking ben ik dieper op verkenning gegaan in die oneindige binnenwereld. Ik ben 61 en heb gemerkt, dat er genoeg te ont-dekken valt. En dat zal jij 2 maanden na je verjaardag ook al wel gemerkt hebben.
  Veel plezier nog in je binnenwereld!
  Hartelijke groet,
  Olivier

  • Fijn dat je je herkent in mijn verhaal. Hoe ouder ik word hoe meer ik een geheim ontdek: Het is interessant om ouder te worden!
   Jij ook veel plezier in je binnen- en buitenwereld en dank voor je toelichting hoe jij het ziet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.